De paranoia van Osama bin Laden: “Traceersysteem in tand van echtgenote”

Na een jarenlange klopjacht werd terrorist Osama bin Laden in 2011 gevat en vermoord. Foto: ap

Angst en paranoia beheersten de laatste maanden van het leven van Osama bin Laden. Dat blijkt uit pas vrijgegeven documenten die in het huis van de topterrorist werden gevonden. Zijn grootste vrees: spionnen in de rangen, drones in de lucht én geheime traceersystemen. In de tand van zijn echtgenote, bijvoorbeeld.

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaven deze week in totaal 113 documenten vrij die in 2011 werden gevonden bij een inval in de laatste schuilplaats van Osama bin Laden in Pakistan. Daaruit leerden we al dat de in 2011 vermoorde terrorist een fortuin had nagelaten aan de jihad en dat hij net voor zijn dood nog nieuwe aanslagen plande.

Uit documenten van 2009 tot 2011 blijkt nu ook dat bin Laden maar al te goed besefte dat de Amerikanen hem steeds dichter op de hielen zaten. De klopjacht die sinds de aanslagen van 11 september 2001 begonnen was, maakte hem met de dag bezorgder en meer paranoïde.

“Kom alleen buiten op bewolkte dagen”

“Het is belangrijk om zich te ontdoen van de koffer waarin het losgeld geleverd wordt, want daar kunnen traceersystemen in aangebracht zijn”, schrijft hij onder meer als instructies aan Al Qaeda-leden die een Afghaan als gijzelaar houden. Aan zijn onderbevelhebber, die een interview wil regelen met een journalist van Al Jazeera, laat hij het volgende weten: “Let erop dat journalisten in de gaten gehouden kunnen worden op een manier die wij niet merken. Mogelijk zelfs via een satelliet.”

In een andere brief verbiedt hij dan weer enkele leden om hun schuilplaats te verlaten, “behalve op zeer bewolkte dagen”. Uit vrees voor de Amerikaanse drones die in de regio patrouilleerden.

De terrorist uit ook zijn bezorgdheid nadat zijn vrouw een tandarts bezocht in Iran. “Er is mogelijk een traceersysteem ingeplant in haar tand. Zulke chips zijn erg klein: ze zijn maar zo groot als een stukje vermicelli. Vernietig deze brief na het lezen, alstublieft.”

“Hij is dood, niet?”

Op 2 mei 2011 werd Osama bin Laden gedood tijdens een inval in zijn schuilplaats in Pakistan. De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde toen al dat ze het netwerk rond de terrorist hadden kunnen sluiten door een combinatie van jarenlang intensief onderzoek, dronepatrouilles en andere invallen. Op de vraag of de paranoia van bin Laden gerechtvaardigd was, antwoordde een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst het volgende: “Hij is dood, niet?”

Nog meer details uit de documenten:

  • De ordetroepen vielen maar net op tijd binnen in Pakistan, want Osama bin Laden had vergevorderde plannen om te verhuizen in de herfst van 2011. Waar hij naartoe wilde gaan, werd nog niet bekendgemaakt.
  • Bin Laden verschool zich niet alleen ergens, hij was tot het laatste moment nog bezig met de dagelijkse werking van Al Qaeda. Hij stond in nauw contact met regionale onderbevelhebbers.
  • Hij spoorde alle leden van de terreurorganisatie aan om "Iran niet te beledigen". Het land was volgens hem een "slagader", cruciaal voor het aanleveren van fondsen, personeel en communicatiemogelijkheden.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees