KMI: "Geen streng winterweer meer op komst"

KMI: "Geen streng winterweer meer op komst"

Foto: ss

De maand maart is begonnen met koud en regenachtig weer. Maar dat betekent niet dat we dit jaar nog een strenge winter moeten verwachten. Meer nog, in de toekomst zullen de gevolgen van de opwarming van de aarde duidelijk voelbaar zijn. "Na 2050 krijgen we warmere winters én zomers. Een augustusmaand kan dan makkelijk 7 graden warmer zijn dan we nu gewoon zijn in de zomer", klinkt het bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

De klimatologische winter - van 1 december 2015 tot 29 februari 2016 - was de op één na zachtste sinds 1981. Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden is het normale gemiddelde van 3,6 graden met gemak overschreden. 

Het KMI spreekt van een "zeer abnormale" waarde, of een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar. 

Geen winter meer? 

De maand maart is dan weer wat kouder begonnen, met temperaturen die 's nachts rond het vriespunt schommelen.

"Aan de voorspellingen te zien, kunnen we dergelijke temperaturen nog zeker tot 15 maart verwachten", aldus klimatoloog Luc Debontridder. "Dat betekent niet dat het gemiddeld kouder zal zijn. Uit de tendensen voor de Benelux voor de maanden maart, april en mei blijkt zelfs dat de kans 75 procent is dat de temperaturen ook dan boven de normale waarden zullen liggen." 

Het is dus sinds 2010 geleden dat ons land een strenge winter over zich heen kreeg. Toen viel er ruim 25 centimeter sneeuw in Vlaanderen. Hoe komt het dat we dergelijke winters de afgelopen vijf jaar niet meer gezien hebben?

"Daarvoor wordt maar al te graag met een beschuldigende vinger gewezen naar het menselijke gedrag en de CO2-uitstoot", zegt Debontridder. "De afgelopen zachte winters zijn echter te verklaren door de 'Noord-Atlantische Schommeling'. Als die in een positieve fase zit, voeren zuidwestelijke luchtstromingen zachte maritieme lucht van over de Atlantische Oceaan en de Noordzee over West-Europa. Omdat de zeewatertemperatuur vrij hoog is, is die lucht per definitie zachter. Dat betekent dus zachtere winters met veel neerslag." 

"Maar de 'Noord-Atlantische Schommeling' is aperiodiek", gaat Debontridder verder. "Dat wil zeggen dat we niet per se vijf zachte en vijf strenge winters krijgen. De zachte winter van dit jaar zorgt er niet automatisch voor dat de volgende winter ook zacht zal zijn." 

Warme winters, warme zomers

Maar de gevolgen van de klimaatopwarming zullen zich op termijn wél laten voelen. 

"In de toekomst, en dan spreek ik over de jaren na 2050, zullen we in ons land warmere winters en warmere zomers krijgen", zegt Debontridder. "Vooral in de zomer zullen we de veranderingen merken. In augustus kunnen de temperaturen dan makkelijk 7 graden hoger liggen dan in een gemiddelde zomer zoals we die nu kennen. Ook het aantal hittegolven zal toenemen. En misschien goed nieuws voor de mensen die in België blijven: in de toekomst wordt het ook droger." 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...