“Wielertoeristen, pas op met ‘Strava’ en online ledenlijsten, want dat trekt dieven aan”

Sint-Niklaas -

Na een zoveelste reeks diefstallen van dure koersfietsen, raadt de politie van Sint-Niklaas wielerclubs aan om hun ledenlijsten met adressen niet langer online te publiceren. Ook populaire apps als Strava of Garmin Connect kunnen dievenbendes veel info opleveren, waarschuwen ze.

Commissaris Dirk Rombaut van de politie van Sint-Niklaas stelt vast dat er al drie nachten op rij inbraken gebeuren waarbij dure koersfietsen en mountainbikes gestolen worden uit garages en tuinhuizen. Hij vermoedt dat er een bende aan het werk is. “Als er vijf fietsen staan halen ze de duurste eruit. Staan er wielen in carbon, dan nemen ze die mee. Dat is niet het werk van een gewone dief, want die laat die wielen staan. Het zijn mensen die weten waar ze naar op zoek zijn.”

Het is al de zoveelste keer dat fietsliefhebbers in het Waasland slachtoffer worden. Eerder waren er al verschillende inbraken bij mensen thuis in Zele, Temse, Belsele en Lokeren, en werd de winkel ‘Museeuw Bicycles’ uit Lokeren slachtoffer van een ramkraak.

Strava en Garmin Connect

Het valt Rombaut op dat de dieven er zo gemakkelijk de huizen weten uit te pikken waar gespecialiseerd materiaal te vinden is. “Waarom breken ze in dat ene tuinhuisje in, en niet bij de buren?” Dus begon Rombaut, zelf een wielertoerist, na te denken wat de dieven aan die informatie kan helpen.

“Sommige clubs zetten ledenlijsten met adressen online, of publiceren adresgegevens van deelnemers aan een wedstrijd. Wielertoeristen zelf geven veel info prijs via populaire apps als Strava of Garmin Connect. Nu het seizoen stilaan begint maken ze mooie tochten, die ze dan fier op Facebook posten. Maar dieven kunnen gemakkelijk meelezen.”

Speciale patrouilles

Rombaut wil voorkomen dat de bende een vierde nacht op rij toeslaat. De politie zal dan ook speciale patrouilles inzetten om de dieven te klissen. Rombaut vraagt ook de burgers om de politie te waarschuwen als ze verdachte personen door hun wijk zien wandelen, of bestelwagens aan slentertempo voorbij zien rijden. Die zijn mogelijk op verkenning.

Wielertoeristen wordt aangeraden om hun garage of tuinhuis goed te sluiten. En eventueel de fiets zelf nog eens slotvast te maken. “Als dat niet lukt kan je je dure fiets voorlopig beter in huis nemen. Veel mensen hebben geïnvesteerd in nieuw materiaal om het nieuwe seizoen te beginnen. Daar zijn de bendes nu waarschijnlijk naar op zoek. Er lopen wolven rond, en ik hoop dat we ze pakken voor ze opnieuw toeslaan.”

Adviezen

De politie van Sint-Niklaas plaatste onderstaande adviezen op haar website .

“De politie raadt de lokale wielerclubs af om volledige ledenlijsten te publiceren op het Internet. Indien ze dit toch willen doen, moeten ze zeker de adressen van de leden schrappen.

De politie stelt vast dat veel wielrenners trainen met applicaties (zoals Strava, Garmin Connect, enzovoort) die het mogelijk maken de op de fiets afgelegde afstanden en routes vast te leggen en te vergelijken met andere wielrenners.

Na afloop van de training, plaatsen sommige wielrenners deze plannetjes op Facebook. Voor mensen met slechte bedoelingen is het hierdoor vrij eenvoudig na te gaan waar wielrenners wonen en waar dus mogelijk dure racefietsen aanwezig zijn.

De politie raadt aan de privacyinstellingen van deze applicaties aan te passen. Hierdoor is het mogelijk de plaats van vertrek en aankomst te manipuleren, zodat het voor een derde onmogelijk is exact te weten waar u eventueel woont.”

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees