Man vrijgesproken voor oversteken door rood

Eeklo - De 55-jarige Rudi Schoonbaert uit Eeklo was woensdag een tevreden man na de zitting in de Gentse politierechtbank. Hij werd er immers vrijgesproken omdat hij op 10 december 2014 door het rood overstak op het kruispunt van de N9 met de Visstraat aan het station van Eeklo.

“Met recht en reden”, zegt Schoonbaert na de zitting. “Die lichten staan veel te kort op groen. Ik ben niet van de traagste, en toch werd het rood op drie vierde van mijn traject.”

“Combi reed me klem”

Wat er toen gebeurde, begrijpt de Eeklonaar maar moeilijk. Een combi die toevallig aan de lichten stond, kwam plots met loeiende sirenes en zwaailichten op mij afgereden en reed me klem op het fietspad”, zegt hij. “Levensgevaarlijk, zeker als je weet dat er nog geen tien meter een parking is waar we alles konden afhandelen.”

De rechter gaf het bevel de breedte van de straat te meten, en de tijd die je als voetganger krijgt om de straat over te steken. Na metingen bleek dat de achttien meter zebrapad op zestien seconden moeten overgestoken worden, goed voor 4,05 km per uur.

“Voor een jonge mens valt dat goed mee, voor iemand met een wandelstok of die slecht te been is, is dat onmogelijk”, meent Rudi. Politierechter Van Hoorebeke zag gisteren geen andere mogelijkheid dan de man vrij te spreken op grond van twijfel.

Proef op de som

Wij namen de proef of de som en gingen ter plaatse een kijkje nemen. Een oudere dame die even twijfelde of ze wel over mocht toen het licht op groen sprong – een van de lichten is immers defect – raakte met moeite halverwege de drukke steenweg. In het midden blijven staan kon ze niet, dus zag ze geen andere uitweg dan, net als Rudi anderhalf jaar geleden, de straat verder over te steken door het rode licht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees