Griepvirus dat al jaren niet in België circuleert slaat hard toe

Griepvirus dat al jaren niet in België circuleert slaat hard toe

Foto: Amaury Miller

Het aantal gevallen van griep in ons land blijft stijgen. Volgens de recentste gegevens van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid is de stijging het grootst bij kinderen. En daar zit het type virus dat nu circuleert, voor iets tussen.

Van alle griepstalen die het WIV analyseerde, waren 49% van de stalen afkomstig van het A-griepvirus, 51% van het B-virus. Maar dat B-virus heeft al jaren niet in België gecirculeerd. “Daardoor hebben kinderen nog geen of weinig weerstand tegen dat virus hebben opgebouwd, wat de grote griepactiviteit bij de kinderen onder meer verklaart”, aldus Dr. Steven Van Gucht, viroloog op het WIV.

Tot nu toe komen de circulerende stammen goed overeen met de stammen in de vaccins, maar de Victorialijn van het type B virus is weliswaar enkel ingesloten in het quadrivalente vaccin. Mensen die ingeënt zijn met een trivalent vaccin (dat drie types van het griepvirus bevat) zijn dus sowieso niet beschermd tegen deze variant.

Het aantal consultaties bij een huisarts voor een griepaal syndroom bleef vorige week (tussen 22 en 28 februari) overigens toenemen. Met 607 consultaties per 100.000 inwoners blijft de griepactiviteit in België boven de epidemische drempel van 144 consultaties per 100.000 inwoners. Inmiddels is er zelfs al sprake van een bovengemiddeld griepseizoen, en de trend blijft stijgen. Het einde van het griepseizoen is nog niet in zicht, al blijven we wel nog ver verwijderd van de pieken van seizoen 2014-2015 of 2012-2013.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees