N-VA, CD&V en Open Vld willen celstraffen voor migranten die havens binnendringen

N-VA, CD&V en Open Vld willen celstraffen voor migranten die havens binnendringen

Foto: REUTERS

Regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen zware straffen voor migranten die over het hek van een Belgische haven klimmen om de oversteek naar Groot-Brittannië te wagen. N-VA en Open Vld mikken op celstraffen tot twee jaar en bij recidive zelfs tot het dubbele, CD&V wil over de exacte strafmaat nog debatteren.

Transitmigranten proberen steeds vaker in groep de haven van Zeebrugge of een andere haven binnen te dringen in hun doortocht naar Groot-Brittannië. Volgens de auteurs van het wetsvoorstel - Daphné Dumery (N-VA), Rob Van de Velde (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) - gaan ze daarbij steeds driester te werk, met vaak “bijzonder veel economische schade” tot gevolg.

De huidige regels leiden de facto echter tot straffeloosheid, oordelen de Vlaamse meerderheidspartijen. Door de huidige maximumstraf van zes maanden cel is voorlopige hechtenis volgens hen immers geen optie. Parketten gaan daarom vaak niet eens over tot vervolging, omdat de betrokkenen tegen de dagvaarding of berechting al lang andere oorden hebben opgezocht.

"Einde aan talrijke inbreuken" 

N-VA, CD&V en Open Vld willen de maximumstraffen daarom fors optrekken. "Gerechtelijke overheden moeten in staat zijn om daadwerkelijk tot strafvervolging over te gaan om zo het gevoel van straffeloosheid en de kans op herhaling te verminderen", luidt het. "Er moet een einde komen aan de talrijke inbreuken die gepaard gaan met economische schade die door vernielingen wordt aangericht."

Concreet stellen N-VA en Open Vld in hun wetsvoorstel boetes voor tot tweehonderd euro en celstraffen van twee maanden tot een jaar voor het louter betreden van een haven zonder machtiging. Zijn de migranten over een hek geklommen, hebben ze een afsluiting beschadigd of gebeurde het 's nachts of in groep, dat stijgt dat tot vierhonderd euro en twee maanden tot twee jaar cel. Is binnen de vijf jaar sprake van recidive, dan worden de maximumstraffen nog eens verdubbeld.

Het wetsvoorstel van CD&V voorziet wat lagere straffen, maar de meerderheidspartijen zijn het intussen al eens geraakt om tijdens de bespreking in de bevoegde Kamercommissie "naar elkaar toe te groeien", verduidelijkt CD&V'er Demon nog.

Grenscontroles

De grenscontroles aan de Frans-Belgische grens zorgen wel reeds voor minder druk van transitmigranten en illegalen in Zeebrugge. Dat blijkt uit de meeste recente cijfers waarover provinciegouverneur Carl Decaluwé beschikt. Tot enkele weken geleden werd 64 procent van het totale aantal transitmigranten in West-Vlaanderen opgepakt in Zeebrugge, maar het gemiddelde voor februari daalde tot 39 procent.

Het is nu wel afwachten wat het effect zal zijn van het opruimen van de ‘Jungle van Calais.’ De grenscontroles moeten in ieder geval ook voorkomen dat aan de Belgische kust een nieuw tentenkamp ontstaat zoals in Calais of Duinkerke.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees