Pistecoach Pieters scherp voor renners: “Moeten verantwoordelijkheid nemen”

Pistecoach Pieters scherp voor renners: “Moeten verantwoordelijkheid nemen”

Foto: Photo News

Dinsdagnamiddag in The Premier Inn London Stratford. Pistecoach Peter Pieters en delegatieleider Koen Beeckman nodigen de pers uit voor een babbel aan de vooravond van het WK in Londen. Uw krant tekende present.

Wielrennen op Sportwereld.be

Na het opdoeken van het kwartet voor de ploegenachtervolging, België had geen uitzicht meer op de OS in Rio, is er in het Lee Valley Velopark slechts een minidelegatie aanwezig. “In alle pelotonkoersen, lees scratch, puntenkoers en ploegkoers, hebben we medaillekansen”, zegt Pieters net voor hij de Belgen voor een laatste oefengalop de piste opstuurt.

“Jolien D’hoore is wereldtop. In scratch behoort ze tot de topfavorieten. Snel zijn volstaat in deze discipline niet om mee te doen voor de medailles. Positionering is belangrijk. In het omnium treft ze rensters, die ze ook in Rio tegenkomt. Details zullen beslissen over winst en verlies.”

Jasper De Buyst won drie jaar geleden de WB-manche omnium in Manchester. “Men spreekt er me hier nog over aan”, zegt Jasper. “Jasper benadert de topconditie welke hij toen in de benen had. De iets jongere De Buyst had toen explosiviteit als troef”, vult Pieters aan. “Veel koersen op de weg zorgde voor meer weerstand en uithouding, maar betekent ook dat men aan pure snelheid verliest. In de Zesdaagse van Kopenhagen werd Jasper ziek. Een week stond hij aan de kant. In Het Portugese Anadia werd hij dag na dag beter. Ik denk dat Jasper de opgelopen achterstand heeft weggewerkt. Het zal nodig zijn om punten te pakken voor de OS in Rio. Er zijn slechts drie medailles te winnen en er zijn pakweg een achttal gegadigden.”

Het scratchnummer glipte de Belgen bijna door de vingers. “Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid”, reageerde Pieters scherp. “We stonden pas 25ste op de ranking en hebben geluk dat er een land afzegde. Tijdens de International Belgian Open in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx lagen de punten voor het rapen, maar onze renners gaven niet thuis. De ene moest in het buitenland een meeting afwerken, een andere had problemen aan het zitvlak en nog een andere had migraine. De wielerbond met de vinger wijzen, is vaak de gemakkelijkste oplossing. Renners moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Moreno De Pauw is niet kansloos in de scratch. Hij is is snel en sterk. Deze winter maakte Moreno enorm veel progressie. Zitten de wedstrijdomstandigheden mee, dan zit er medaillegewin in.”

Later deze week strijden De Pauw en De Ketele voor goud in de ploegkoers. “Kenny laat een heel goede indruk na. In de puntenkoers kan het alle kanten uit. Zit Kenny meteen goed in de koers dan kan hij heel ver komen. Zondag torsen Wiggins en Cavendish de favorietenrol in de ploegkoers. Kenny en Moreno, die deze winter de Zesdaagse van Londen wonnen, zijn gevaarlijke outsiders.”

Lotte Kopecky (20), die weldra de fakkel van Jolien D’hoore overneemt, wil goed scoren in de individuele achtervolging en de puntenkoers. Jonathan Dufrasne gaat voor een nieuwe besttijd in de individuele achtervolging.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.