Francken wil centrale registratie incidenten met asielzoekers

Francken wil centrale registratie incidenten met asielzoekers

Foto: BELGA

Fedasil werkt aan een centraal systeem voor de registratie van incidenten met asielzoekers in het opvangnetwerk. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) woensdag in de Kamer aangekondigd. Hij benadrukte het belang van een correcte communicatie rond dergelijke incidenten. Enerzijds moet het elke zweem van “doofpotoperaties” vermijden, en anderzijds voorkom je dat feiten buiten proportie worden opgeblazen.

Verspreid over verschillende vragen werd de staatssecretaris in de bevoegde Kamercommissie gepolst naar het aantal incidenten van de voorbije maanden en jaren waarbij asielzoekers betrokken waren. Tot 23 februari was dit jaar sprake van 33 voorvallen van uiteenlopende graad van ernst, waarbij in veertien gevallen de politie moest tussenkomen. In het leeuwendeel van de gevallen ging het om ruzies en vechtpartijen.

Transparantie

In 2015 was sprake van 200 incidenten, terwijl de teller in 2014 en 2013 bleef stilstaan op respectievelijk 152 en 263 feiten. Bij 171 feiten vorig jaar was een personeelslid betrokken. Probleem is dat het enkel om feiten in de centra van Fedasil gaat. De lokale opvanginitiatieven zitten dus niet in die statistieken. Francken wil daarom dat alles wordt geregistreerd en gaf aan dat een centraal systeem op poten staat. Dat zal wellicht tegen april het levenslicht zien. Volgens de staatssecretaris wordt best een systeem uitgewerkt waarin de verschillende incidenten worden gecategoriseerd.

De N-VA’er onderstreepte het belang om correct te communiceren over voorvallen. Als titelvoerend burgemeester van Lubbeek weet Francken maar al te goed dat als er een incident plaatsvindt waarbij de politie wordt opgetrommeld, dat toch zal bekendraken. “Het is beter transparant te zijn. Anders loop je het risico dat gebeurtenissen worden opgeblazen. Belgen zijn verstandig genoeg om zoiets te interpreteren”, aldus Francken.

Een correcte communicatie moet volgens hem ook de minste twijfel wegnemen dat incidenten zouden worden achtergehouden of in de doofpot gestoken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees