Alarmsirenes luiden? Stuur dan even een fax

Alarmsirenes luiden? Stuur dan even een fax

Foto: Wim Hendrix/Photonews

Stabroek -

Bij een grote explosie bij Indaver eind vorige week is er geen sirene afgegaan. De procedure om zo’n sirene te laten luiden, is immers niet eenvoudig. De burgemeester moet zelfs een ondertekend bevel per fax doorsturen. De omwonenden zijn dan maar per telefoon verwittigd.

Afgelopen vrijdag woedde een hevige brand bij Indaver, vlakbij Stabroek. De rookpluim was kilometers ver te zien. Omdat er ook gevaarlijk afval wordt opgeslagen en verwerkt bij Indaver, staat het bedrijf op de Seveso-lijst. Dat is een Europese richtlijn voor industriële ongevallen bij chemische bedrijven. Als zich een incident voordoet in een Seveso-bedrijf, dan kan de Seveso-sirene in werking treden.

Maar dat is afgelopen vrijdag dus niet gebeurd. De procedure om die sirenes in gang te zetten, is immers behoorlijk omslachtig. “Het is niet zo dat ik maar op een knopje hoef te duwen om de sirenes in gang te steken”, zegt Rik Frans (N-VA), de burgemeester van Stabroek. “Dat moet gebeuren via een opdrachtformulier dat dan per fax naar het hoofdkwartier van de Civiele Bescherming moet.”

Zelf naar rusthuis gebeld

Nu staat er wel nog altijd een faxtoestel in het gemeentehuis van Stabroek, zoveel tijd wilde de burgervader toch niet verspillen. Dus koos hij voor andere communicatiekanalen. “De wind zat goed, dus het ging maar om 4 tot 5 straten met enkele honderden bewoners. Die kregen een sms en ook de twee buurtinformatienetwerken (BIN) werden ingeschakeld. Ik heb zelf snel naar de school en het rusthuis gebeld.” Ook via de website en de radio werd de boodschap verspreid om deuren en ramen dicht te houden.

Bovendien zijn de sirenes ook geen zaligmakende oplossing. “Je hoort die sirenes maar in een beperkte straal. Op het grondgebied van Stabroek staan er maar een paar en geen enkele daarvan in de getroffen zone. Het is ook niet altijd nodig om iedereen nodeloos ongerust te maken.”

Ook achteraf

Gelukkig viel het al bij al nog mee met de brand bij Indaver, maar is een fax nog van deze tijd? “Het klopt dat er altijd een fax moet worden gestuurd”, zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum. “Maar dat kan ook achteraf. Een burgemeester kan in een noodgeval uiteraard ook per telefoneren de sirenes activeren en dan achteraf de administratie in orde maken.”

Bovendien is het niet zo dat er altijd een Seveso-sirene moet luiden in het geval van een incident bij een Seveso-bedrijf. “Er zijn andere manieren om de bevolking te informeren en het is aan de burgemeester om die afweging te maken.”

Overigens wordt volop werk gemaakt van een nieuwe manier om de bevolking te informeren als er een ramp gebeurt. In de tweede helft van het jaar wordt B-Alert uitgerold, waarbij mensen via andere kanalen verwittigd worden, zoals via sms. Wie niet over een gsm beschikt, wordt dan verwittigd via e-mail of een vast toestel. Het is niet duidelijk of het ook mogelijk is om een fax-bericht te krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees