“Vele asielzoekers schrikken kinderen op speelplein af”

Opvangcentrum Consortium Corsendonk-G4S in de Heilig Hartstraat in Turnhout Foto: Photo News

Turnhout -

Het speelplein naast het asielcentrum in Turnhout is druk bezet. Buurtbewoners klagen dat jonge asielzoekers het speelplein inpalmen waardoor kinderen uit de buurt worden afgeschrikt. Zij pleiten in Het Laatste Nieuws voor een betere spreiding over andere speelpleinen. Burgemeester Eric Vos (T.I.M.) reageert.

Sinds oktober biedt Turnhout plaats aan zo’n 377 asielzoekers in de Corsendonk Apartments. Het terrein dat grenst aan het opvangcentrum Turneia bevat een minivoetbalveld en enkele speeltuigen, bedoeld voor kinderen onder de twaalf jaar. Sinds de komst van de asielzoekers zouden er echter nog amper kleine kinderen spelen. De grote groepen twaalfplussers van het centrum die er komen voetballen schrikken de jonge kinderen af, klagen buurtbewoners.

Via het buurtcontactcomité dringen zij aan op een betere spreiding over andere speelpleinen in de omgeving.

Turnhout wil een warme stad zijn

Zonder de vluchtelingen te verbieden om op bepaalde speelpleinen te komen, wil de stad hen aansporen om gebruik te maken van andere speelpleinen. Burgemeester Eric Vos laat aan de redactie van De Standaard weten dat de begeleiders van Turneia de vluchtelingen informeren over andere speelpleinen in de stad. De 200-tal vrijwilligers die geregistreerd staan als kandidaat-peter of meter worden gevraagd om de jongeren bekend te maken met andere plaatsen. Er wordt gepleit voor het plaatsen van informatieborden in verschillende talen die erop wijzen dat de twaalfplussers op andere locaties terechtkunnen.

De stad zoekt proactief naar een oplossing, aldus Vos. Er zijn goede contacten tussen omwonenden en medewerkers van Turneia, die vaak de handen in elkaar slaan voor activiteiten voor vluchtelingen. ‘In januari werd een ‘deel een taart-dag’ georganiseerd’ zegt Vos. ‘Voor de paas- en zomervakantie zijn er allerhande initiatieven gelanceerd. In de paasvakantie werkt Turneia samen met Kazou aan een activiteitenaanbod gericht op taal’. In de zomervakantie zou de speelpleinwerking Wollebos aan het jeugdcentrum Wollewei de touwtjes in handen nemen.

De burgemeester benadrukt dat er ondanks de drukte weinig sprake is van overlast door asielzoekers in de stad Turnhout. ‘Turnhout wil een warme, hartelijke stad zijn en blijven, en zal dat doen door in te zetten op integratie en overleg. Voor een quota of avondklok is er geen plaats’, aldus de burgemeester.

Een lijst met vragen en antwoorden bij de opvang van asielzoekers in Turnhout is te vinden op: http://www.turnhout.be/vragen-en-antwoorden-bij-de-opvang-van-asielzoekers-in-turnhout.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees