Wat gebeurt er met je lichaam na 340 dagen in de ruimte?

Wat gebeurt er met je lichaam na 340 dagen in de ruimte?

Scott Kelly en Michali Kornienko. Foto: AP

Na een verblijf van 340 dagen in het ruimtestation ISS zijn ruimtevaarders Scott Kelly en Michail Kornienko weer geland op aarde. Ze verbleven dubbel zo lang als gewoonlijk in de ruimte. Op die manier willen experts onderzoeken wat het effect van een lang ruimteverblijf is op het menselijk lichaam. “Ons systeem wordt er namelijk behoorlijk in de war gestuurd”, klinkt het.

Het hoeft niet te verwonderen dat het effect van de lange gewichtloosheid in de ruimte een aantal (bizarre) neveneffecten heeft op ons lichaam. “Tijdens een verblijf in de ruimte wordt ons systeem behoorlijk in de war gestuurd. Er komt een kettingreactie op gang waardoor ons lichaam het stevig te verduren krijgt”, legt fysicaprofessor en evenwichtsexpert Floris Wuyts (UAntwerpen & UZA) uit.

  • Eerst en vooral raakt je evenwichtsstelsel volledig ontregeld. “Boven en onder bestaat niet meer in de ruimte”, zegt professor Wuyts. “Als je evenwichtsstelsel minder goed werkt, dan gaan sommige reflexen ook minder goed werken, zoals bijvoorbeeld bepaalde oogreflexen.”
  • Omdat je als ruimtevaarder rondzweeft, en dus niet meer stapt, neemt je spiermassa af. Vooral de spieren in je benen verzwakken.
  • Bovendien treedt er ook botontkalking op. “Door te stappen druk je je botten samen zoals een heel stijve spons. Daardoor komen stoffen vrij die nieuw botweefsel aanmaken en blijf je dus op niveau”, legt Wuyts uit. Maar aangezien je in de ruimte geen druk meer zet op die botten, gaan ze ontkalken en krijg je er kleine gaatjes in. Of ook wel osteoporose genoemd. “Dat herstelproces kan makkelijk tot enkele maanden duren”, weet Wuyts.
  • De zogenaamde 'fluid shift': terwijl er op aarde veel vocht in je benen blijft, stijgt dat in de ruimte allemaal naar je hoofd. Waarom? “Zoals gezegd bestaat er in de ruimte geen boven - of onderkant meer. Dan gaat het vocht dus maar naar de plaats die het minste weerstand heeft. En dat is dus ons hoofd.” Vandaar dat ruimtevaarders vaak een dikker hoofd hebben in de ruimte.

Herstel

Wuyts is één van de uitverkoren experts die kosmonaut Michail Kornienko de komende maanden mag onderzoeken. “We willen onder meer nagaan hoe ernstig de neveneffecten zijn van een ruimteverblijf, en hoe lang Kornienko erover zal doen om te herstellen van zijn verblijf ”, legt Wuyts uit.

“We weten bijvoorbeeld dat ruimtevaarders na een verblijf van zes maanden gemiddeld een week nodig hebben om te herstellen. Is dat nu ook het geval? Of gaat dat langer duren?”

Wuyts voerde eerder al een aantal onderzoeken uit op Kornienko. Donderdag reist de evenwichtsexpert opnieuw naar Rusland voor het vervolgonderzoek op de kosmonaut.

Professor Wuyts in Rusland aan het werk met kosmonaut Kormienko.

Mars

Met de studieresultaten hopen de experts inzicht te krijgen in hoe het menselijk lichaam reageert op langere tijd in de ruimte. “Zo kunnen we astronauten voorbereiden op een mogelijke ruimtereis naar Mars”, weet Wuyts.

Bovendien levert het onderzoek bij kosmonauten ook al belangrijke informatie op voor de medische wereld. “We gebruiken die kennis bijvoorbeeld om patiënten met evenwichtsstoornissen beter te benaderen.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees