Syriëstrijder krijgt zwaardere straf in beroep

Syriëstrijder krijgt zwaardere straf in beroep

Themabeeld Foto: AP

Antwerpen -

Het hof van beroep heeft Muhammat C. (20) uit Antwerpen woensdag veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, omdat hij had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep. In eerste aanleg werd hij daarvan vrijgesproken en had hij drie jaar cel gekregen, waarvan één jaar effectief, voor een poging tot deelname.

Muhammat C. zat van 1 september tot en met 15 oktober 2014 in Syrië. Hij verbleef er in een opleidingskamp van Islamitische Staat (ISIS) en nam er deel aan conditietrainingen. Hij logeerde ook enige tijd bij zijn zus Besime en haar echtgenoot, die zich allebei hadden aangesloten bij ISIS. De beklaagde liep buiten vaak met een kalasjnikov rond en vuurde ook enkele schoten af.

De rechter in eerste aanleg vond niet dat hij daarmee had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep, maar het hof dacht daar anders over. Ook al was Muhammat C. geen lid van ISIS, toch had hij minstens hand- en spandiensten aan de terreurgroep geleverd.

Op 23 maart 2015 wilde hij opnieuw naar Syrië vertrekken en niet louter en alleen om een bezoekje te brengen aan zijn zus. Het hof vond het bewezen dat hij zich toen bij ISIS wilde aansluiten als Syriëstrijder. Zijn vertrek werd verijdeld op de luchthaven van Zaventem.

Zus Besime werd in mei vorig jaar bij verstek veroordeeld tot vijf jaar effectief.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees