Niki Terpstra wint nu ook "klein broertje van Parijs-Roubaix"

Niki Terpstra heeft een bijzonder pittige 48e editie van de GP Le Samyn, de opener van het Waalse wielerjaar, gewonnen. De koers in Henegouwen over 16 kasseistroken werd dit jaar extra zwaar gemaakt door het verschikkelijke regenweer. Meer dan 100 renners, waaronder favorieten Philippe Gilbert en Tosh Van der Sande, stapten onderweg af. Maar daar trok Niki Terpstra zich niets van aan en pakte de zege na een sterke solo van 15 kilometer "het kleintje broertje van Parijs-Roubaix". Terpstra won Parijs-Roubaix in 2014. De Nederlandse kampioen van Etixx-Quick Step is meteen ook de eerste leider van de Napoleon Games Cycling Cup, het nieuwe regelmatigheidscriterium van 10 wielerwedstrijden in Vlaanderen en Wallonië.

Wielrennen op Sportwereld.be

202 kilometer door guur winterweer over 16 zware kasseistroken en 12 beklimmingen. Dat was het weinig aanlokkelijke menu dat de bijna 200 renners op de Grand-Place in Quaregnon voor de kiezen kregen. Krachtvoer voor hongerige renners, zoals Loic Vliegen (BMC), Marco Marcato (WGG) en Yanto Barker (OPC). Die zaten mee voorin een grote vlucht van zestien enthousiastelingen die gevormd werd met dank aan de felle wind in de Borinage.  Ook Niki Terpstra (EQS) en Moreno Hofland (TLJ) sloten aan. 

Meer dan honderd renners stappen af

Ondertussen sneuvelden meer dan honderd renners onder invloed van de vreselijke weersomstandigheden. Onder meer Roy Jans, Kenny Dehaes, Thomas De Gendt en Philippe Gilbert knepen vroegtijdig de remmen dicht (lees meer). Bij het ingaan van de lokale ronden in en rond Dour (vier keer 25 kilometer) werd de vroege vlucht gegrepen. Het sein voor Niki Terpstra om er opnieuw een lap op te geven. De Nederlander van Etixx-Quick Step won Parijs-Roubaix in 2014 en had vandaag zijn zinnen gezet op het kleine Waalse broertje van de Helleklassieker. Aanvankelijk konden onder meer Sean De Bie, Tosh Van der Sande,  Loic Vliegen, Floris De Tier, Tim Declercq, Guillaume Van Keirsbulck, Dylan Groenewegen, Florian Senechal en Nils Politt nog in het spoor blijven van Terpstra, maar toen de Nederlaner in de laatste ronde een nieuwe indrukwekkende versnelling uit de dijen schudde, kon de verzamelde concurrentie enkel lijdzaam toezien hoe Terpstra meter per meter van hen wegreed.

Meesterlijke Terpstra

De gietende regen en de vreselijk slechte kasseistroken leken Terpstra niet te deren. Terwijl Tosh Van der Sande compleet leeggereden in de volgwagen stapte, dokkerde Terpstra meesterlijk naar de overwinning. De hele dag mee in de aanval en vervolgens de rest eraf rijden en standhouden vanop 15 kilometer van de streep: de eerste zege in 2016 voor Terpstra is er meteen eentje om in te kaderen. Na een minder openingsweekend geeft de Nederlandse kampioen meteen ook zijn visitekaartje af voor de aankomende kasseiklassiekers. "Het waren geen fijne omstandigheden, het was een harde koers van bij de start. Maar dat heeft de race gemaakt tot was ze was. Er zijn niet veel die de koers hebben uitgereden. De achtervolgers bleven me ook op hielen zitten en dus moest ik tot de laatste 100 meter vol doorgaan", aldus Terpstra.

De Brit Scott Thwaites (Bora-Argon) finishte als dichtste achtervolger. Florian Senechal won de sprint om de derde plaats voor onze jonge landgenoot Loic Vliegen, die een straffe koers reed.

Terpstra volgt op de erelijst Kris Boeckmans op. Hij is meteen ook de eerste leider van de Napoleon Games Cycling Cup, het nieuwe regelmatigheidscriterium van 10 wielerwedstrijden in Vlaanderen en Wallonië. De volgende race is de Handzame Classic (18/03). 

Uitslag

1. Niki Terpstra (EXS)
2. Scott Thwaites (BOA)
3. Florian Senechal (COF)
4. Loic Vliegen (BMC)
5. Nils Politt (KAT) 
6. Dylan Groenewegen (TLJ)
7. Sven Erik Bystrom (KAT)
8. Tim Declercq (TVB)
9. Maarten Wynants (TLJ)
10. Tony Hurel (CCC)

Bekijk de volledige uitslag hier.

Corrigeer