Sven Nys: “Mijn moeder kon de kritieken en de jaloezie niet meer aan”

Sven Nys: “Mijn moeder kon de kritieken en de jaloezie niet meer aan”

Foto: BELGA

Sven Nys heeft zijn laatste officiële cross gereden en is momenteel volop bezig aan zijn afscheid. Komend weekend is er zijn afscheidsevenement ‘Merci Sven’ en begin deze week werd de documentaire ‘SVEN - het laatste jaar’ gelanceerd. Al was niet alles rozengeur en maneschijn. “Mijn moeder is een tijdje niet meer naar de cross geweest. Ze kon de kritieken en de jaloezie niet meer aan”, aldus een openhartige Nys bij Humo.

Veldrijden op Sportwereld.be

Na afloop van de Sluitingsprijs in Oostmalle gaf de Kannibaal uit Baal zijn bloemen aan zijn moeder. Geen toeval: zij heeft doorheen de jaren ook afgezien, aldus Sven Nys. “Mijn moeder is een tijdje niet meer naar de cross geweest.”, vertelde hij aan Humo. “Ze kon de kritiek en de jaloezie niet meer aan. Vooral tijdens mijn beste jaren waren er veel mensen die me het succes niet gunden. Ik kon dat plaatsen, maar het deed mijn moeder te veel pijn. Dit jaar wilde ze wel alles nog één keer mee beleven. Mijn ouders hebben meer dan twintig jaar al hun vrije tijd in mij gestopt, dan is het normaal dat er vermoeidheid optreedt.”

Over de leegte waar hij nu mee geconfronteerd zal worden, is Nys filosofisch. “Ik vrees dat mijn fans meer kans maken dan ik om in een zwart gat te vallen. Maar aan alles komt een eind, en ook zij moeten voort. Dat klinkt hard, maar er is geen andere optie. Een deel van hen zal alle hoop op Thibau vestigen, maar ik zorg ervoor dat ze rustig blijven.”

Breuk met Isabelle

‘Mister Superprestige’ had het ook over het moeilijke jaar dat hij kende na de breuk met zijn ex-vrouw Isabelle. “Niemand kiest ervoor om uit elkaar te gaan, en het duurt even voor je ermee kunt omgaan. Het ligt ook nooit aan één partij, we hadden er allebei schuld aan. En vooral: we hebben een zoon die het moest verwerken. Dat ligt heel gevoelig, en op zulke momenten is koersen het laatste waar je aan denkt.

“Isabelle en ik komen nog goed overeen. Wij voeden Thibau samen op en dat lukt ons heel goed. We proberen die negatieve situatie helemaal om te buigen. Alleen proberen de boekskes daar een stokje voor te steken. Maar dat zal hen niet lukken.”

Nys gaat zijn eigen verantwoordelijkheid ook niet uit de weg. “Als je zo maniakaal met je sport bezig bent, gaat dat ten koste van je relatie. De mensen met wie je samenwoont, moeten het voor een stuk bekopen. Je bent veel meer met jezelf bezig dan met je gezinsleven. Eens gezellig gaan eten past niet meteen in de planning. Het gaat gewoon niet anders, en dat weet je als je eraan begint. Als je iets vol overgave doet, betaal je daar een prijs voor.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.