ASSISEN. Moeder van Tilly Lauwers ontkent misbruik: “Ze heeft mijn gezin met de grond gelijk gemaakt”

ASSISEN. Moeder van Tilly Lauwers ontkent misbruik: “Ze heeft mijn gezin met de grond gelijk gemaakt”

Foto: ANDRE VERHOEVEN

Grimbergen / Leuven -

Twee psychiaters en een psycholoog stelden woensdag voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven dat beschuldigde Tilly Lauwers al jaren in emotionele chaos leeft. Die komt voort uit het seksueel misbruik door haar stiefvader waarvan ze als kind het slachtoffer werd. Haar moeder Monique Lauwers bleef dat echter ook op de zitting met heel luide stem ontkennen. Tot onbegrip van voorzitter Peter Hartoch, die zwaaide met een veroordeling wegens aanranding van de eerbaarheid.

De 43-jarige Tilly Lauwers wordt beschuldigd van moord op haar zoon Sven Dreesen in Grimbergen in de nacht van 3 op 4 december 2013. De 12-jarige jongen kwam om het leven na een brand in de ouderlijke woning. Hij bezweek aan een acute intoxicatie van koolmonoxide.

“Tilly heeft een normale jeugd gehad”, zei Monique Lauwers tijdens haar getuigenis onder eed. De voorzitter wilde weten waarom Tilly de naam van haar moeder draagt. “Mijn eerste echtgenoot Robert Leonard vertrok op een dag zonder enig signaal naar de Verenigde Staten. Toen Tilly 4 jaar was, spande hij een procedure aan voor ontkenning van het vaderschap.” Voorzitter Hartoch vroeg woensdag tijdens de verschillende getuigenissen aan elk familielid of hij of zij wisten wie de echte vader van Tilly Lauwers is. Iedereen bleef het antwoord schuldig.

Misbruik

Ook de volgende man van Monique Lauwers verdween met de noorderzon. Op een dag belde Robert Vranckx zijn baas dat hij zijn vrachtwagen ergens kon komen ophalen. “Ik heb er nooit nog iets van vernomen.” Voordien had de trucker veel schade aangericht in het gezin met vier kinderen. Hij sloeg hen en misbruikte Tilly van haar negende tot twaalfde levensjaar, wat hem later een jaar cel kostte.

Monique Lauwers verloor compleet haar zelfbeheersing toen de voorzitter het heikele onderwerp aansneed. “Daar was de man veel te braaf voor. Tilly heeft mijn gezin met de grond gelijk gemaakt. ‘Als je beter voor je echtgenoot had gezorgd, had ik het niet moeten doen’, kreeg ik van haar te horen.”

Op de vraag of ze enig idee had waarom Tilly zelfmoord wilde plegen, stelde ze dat ze in het duister tastte. “Het verwonderde me, want Tilly is een sterke vrouw. En ze zag Sven liever dan haar andere zoon Brian. Ze heeft altijd een voorkeur gehad voor haar jongste zoon.”

Gevangenis

Sinds haar opsluiting in januari 2014 kreeg Tilly Lauwers nog geen enkele keer bezoek van haar moeder. Op de zitting keken ze elkaar voor het eerst in jaren in de ogen toen Monique zich tot haar dochter wendde. “Tilly, het is erg wat je gedaan hebt, kind.” De gepensioneerde vrouw heeft geen contact meer met haar kinderen. “Alle vier lopen ze mij al jaren op straat gewoon voorbij. Ze doen alsof ze mij niet kennen.”

De reden was niet ver te zoeken, bleek uit de getuigenis van haar dochter Véronique Leonard, stiefzus van Tilly Lauwers. “Moeder stond er niet op de momenten waarop wij haar als kind nodig hadden. Tilly en ik werden misbruikt door haar broers toen we 8 à 9 jaar waren.” Vier van die broers van Monique Lauwers belandden later in de gevangenis: eentje voor brandstichting, drie anderen wegens seksueel misbruik en incest.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees