ASSISEN. 22 jaar cel voor Kurt, 12 jaar voor Johan en 7 jaar cel voor Janny

ASSISEN. 22 jaar cel voor Kurt, 12 jaar voor Johan en 7 jaar cel voor Janny

Foto: joh

Meer / Hoogstraten -

Het Antwerpse hof van assisen heeft Kurt Eekels (25) woensdag veroordeeld tot 22 jaar opsluiting voor de moord op Staf Rosiers (65) uit Meer. Zijn tante Janny Eekels (47) vliegt voor zeven jaar achter de tralies, haar toenmalige vriend Johan Arnoets (45) voor twaalf jaar. Pieter Mertens (31) en Benjamin Verheijen (46) kregen respectievelijk achttien maanden en vier jaar cel voor het mee beramen van de moord en de diefstal van Stafs geld.

Het openbaar ministerie had merkelijk zwaardere straffen gevorderd: levenslang voor Kurt, 29 jaar voor Johan en Janny, vier jaar voor Pieter en zeven jaar voor Benjamin. Er werden echter voor alle vijf verzachtende omstandigheden weerhouden.

In het arrest werd Kurt als de ‘drijvende kracht’ omschreven. De lichtzinnigheid waarmee hij beslist had dat het slachtoffer uit de weg geruimd moest worden en de volharding waarmee hij te werk was gegaan, wijst volgens het hof op een criminele ingesteldheid. Dat bleek ook uit de manier waarop hij na de moord zijn sporen had proberen uit te wissen. Toch werden zijn jeugdige leeftijd en blanco strafblad als verzachtende omstandigheden aanvaard.

Verzachtende omstandigheden

Bij Johan werd rekening gehouden met het feit dat hij bij de beraming van de moord en bij de uitvoering ervan nooit op de voorgrond was verschenen. Hij had een ondergeschikte rol gespeeld aan Kurt en was door zijn relatie met Janny bij de feiten betrokken geraakt. Johan had meegewerkt aan het onderzoek en had een gunstig strafrechtelijk verleden, wat verzachtende omstandigheden waren.

Janny had samen met haar neef Kurt een plan bedacht om haar financiële problemen te verhelpen. Dat ze daarvoor bereid was tot moord, werd in het arrest ‘ontstellend’ genoemd. Bij de moord zelf, had ze een beperktere rol gespeeld dan Kurt en Johan. Haar blanco strafblad, medewerking aan het onderzoek en de specifieke omstandigheden die haar tot de feiten gebracht hadden, werden als verzachtend beschouwd.

Pieter zat door Benjamin, die met een gokverslaving kampt, in de financiële problemen. Beiden zagen in de vraag van de drie anderen om Staf uit te schakelen een opportuniteit om snel geld te verdienen. Benjamin draagt volgens het hof een zwaardere verantwoordelijkheid dan Pieter, omdat hij de druk op hun opdrachtgevers systematisch had opgevoerd. Voor beiden werd hun medewerking aan het onderzoek als verzachtende omstandigheid aanvaard. Voor Pieter kwam daar nog zijn gunstig strafrechtelijk verleden bij en voor Benjamin zijn moeilijke jeugd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees