Mama

Vlaamse gynaecologen waarschuwen voor nieuwe geboortetrend

Vlaamse gynaecologen waarschuwen voor nieuwe geboortetrend

Een nogal bizarre praktijk maakt opgang bij vrouwen die bevallen via keizersnede. Door de baby meteen na de geboorte in te smeren met een uitstrijkje uit de vagina, zou hij “sterker” zijn en minder risico lopen op allergieën en diabetes. “Niet doen: het is niet bewezen dat het werkt en het kan zelfs gevaarlijk zijn”, zeggen Vlaamse gynaecologen.

Vaginal seeding heet het: een uitstrijkje nemen uit de vagina van een vrouw die pas een kind op de wereld heeft gezet via keizersnede. En die bacteriën aanbrengen op de slijmvliezen en de huid van haar baby. Om het kind zo “sterker” te maken en het te behoeden voor allergieën, overgewicht en suikerziekte.

De praktijk begon in de VS bij Maria Dominguez-Bello, een microbiologe aan de universiteit van New York, en is nu aan een opmars bezig in de rest van de wereld. In Engeland vragen nu al zodanig veel kersverse ouders ernaar dat de British Medical Journal er een studie aan gewijd heeft. Ook bij ons krijgen ziekenhuizen en gynaecologen de laatste tijd vaker de vraag. Vlaanderen is dan ook een van de kampioenen op het vlak van keizersnedes: iets meer dan twintig procent van de kinderen wordt hier zo geboren.

“Maar wij adviseren om zo’n vaginal seeding te weigeren”, zegt Jan Bosteels, de voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Gynaecologen. “Het is absoluut niet bewezen dat het werkt. En er zijn ook risico’s aan verbonden: je kan zo’n baby met een infectie opzadelen.” British Medical Journal is nog concreter: mogelijk besmet je het kind zo met streptokokken of herpes.

Perfect evenwicht

Maar waarom zou je je kind dan insmeren met materiaal uit de vagina van de moeder? “Het is het veld van de microbiologie”, zegt gynaecoloog Hendrik Cammu. “Het besef is dat wij maar leven bij gratie van de miljarden bacteriën en micro-organismen die in ons leven: in onze neus, oren, darmen, enzovoort. Als we in perfect evenwicht leven met die bacteriën, beschermen ze ons tegen ziektes.”

Een kind dat via de klassieke manier op de wereld komt, passeert door het geboortekanaal van de vrouw. “En dat zit vól met die bacteriën, dus de baby krijgt ze sowieso binnen”, zegt Cammu. “Maar een kind dat via keizersnede wordt geboren, wordt gewoon uit de buik gehaald en heeft die bacteriën helemaal niet.”

Keizersnedebaby’s blijken later in hun leven meer kans te hebben op allergieën, op eczeem, op suikerziekte. “De theorie is dan dat die bacteriënhuishouding daarmee te maken heeft, en dat je dat kan oplossen door ze via dat uitstrijkje ook wat van die bacteriën te geven”, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch. “Maar zolang er geen degelijke studies rond bestaan, blijven wij afraden om het te doen”, zegt Jan Bosteels.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees