De Strade Bianche 2016: minder kilometers, nog meer grind en stof

Onverharde grindwegen door de Chianti-wijngaarden! De steile klim naar de finish op Piazza del Campo van Siena! Het Toscaanse landschap! Het straffe deelnemersveld! De nog mooiere erelijst! Of gewoon de naam van de koers alleen al, pure Italiaanse poëzie: Montepaschi Strade Bianche. Lyrisch worden we er van! Straf toch, hoe een wielerwedstrijd die amper tien jaar oud is zaterdag een felle strijd zal voorschotelen tussen Van Avermaet, Sagan, Cancellara, Valverde, Nibali, Stybar, Benoot en Kwiatkowski.

Wielrennen op Sportwereld.be

Waarom wil (bijna) iedereen er aan de start staan?

Wat maakt deze koers nu al legendarisch? Hoewel de Strade Bianche nog in zijn kinderschoenen staat, slaagt het er al jaren in om een absoluut topdeelnemersveld bij elkaar te krijgen. Dat heeft veel te maken met het unieke parcours. De witte grindwegen van Toscane katapulteren het wielrennen terug in de tijd, in een wedstrijd die alle karakteristieken heeft om een monument van de wielersport te worden. Of dat eigenlijk stilaan al is. En wie wil er nu zijn plaatsje afdwingen op die erelijst?

En dat beseften de toprenners maar al te goed. De eerste edities werd de deelnemerslijst nog vooral gekleurd door Italiaanse toppers, maar sinds enkele jaren zakken de allerbeste eendagsrenners ter wereld af naar Toscane. Of toch zij die een paar dagen later aan de start staan van Tirreno-Adriatico. Een combinatie Strade Bianche - Parijs-Nice is onmogelijk, aangezien de Franse rittenkoers zondag al uit de startblokken schiet. Daarom geen Philippe Gilbert, Lars Boom, Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke of Tom Boonen in de Strade Bianche. Tirreno-Adriatico begint pas op woensdag 9 maart, in Lido di Camaiore, amper twee uurtjes rijden van Siena. Voor mannen als Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Fabian Cancellara, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Zdenek Stybar, Tiesj Benoot en Mcihal Kwiatkowski is de Strade Bianche dus de perfecte aanloop naar de Italiaanse rittenkoers.

Volg de race hier zaterdag LIVE van start tot finish vanaf 11u.

Wat maakt het parcours tot de 'Hel van het Zuiden' ?

Het parcours van de Strade Bianche is gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De aankomst op de wereldberoemde Piazzo del Campo in Siena blijft behouden, maar voor het eerst ligt ook de startplaats in Siena in plaats van in San Gimignano. Onderweg rijden de renners over de zogenaamde settori sterrati , witte grindwegen opgetrokken uit dolomiet tussen de Chianti-wijngaarden. Daar kan je uitstekend op petanquen, maar voor een wielerwedstrijd is het eigenlijk ongeschikt. Het peloton ziet er zaterdag dan ook uit als een langgerekte witte wolk. De Strade Bianche wordt dan ook wel eens de 'Hel van het Zuiden' genoemd, maar inzake parcours is er geen vergelijk met Parijs-Roubaix mogelijk. Daarvoor zijn er te veel snedige hellingen in de omloop opgenomen. Het is een combinatie van een kassei- met een Ardennenklassieker. De Strade Bianche is wel een wedstrijd die appelleert aan de romantiek van het wielrennen. Een zwaar en technisch parcours. 

Het parcours van de editie 2016 is 176 kilometer lang, dat is 24 kilometer korter dan vorig jaar. Er is ook één grindstrook minder. Maar het totaal aantal kilometer over onverharde weg is wel langer: 56 kilometer over settori sterrati in plaats van 45 kilometer vorig jaar. Vooral de eerste helft van het parcours onderging een grondige wijziging in vergelijking met vorig jaar. Van de eerste zes onverharde stroken van vorig jaar, komen er dit jaar amper twee terug. Voor de bevoorradingszone na 91 kilometer krijgen de renners al vier settori sterrati voor de kiezen. Vooral de laatste twee - Lucignano d'Asso (11,9km) en Pieve a Salti (8km) - zullen in de kleren kruipen. Tussendoor moeten ook de Passo del Rospatoio en de Montalcino - bekend uit de Giro van 2010 - beklommen worden. Na de bevoorradingszone volgt met San Martino in Grania (9,5km) nog een nieuwe grindstrook waar het bergop gaat.

De laatste vier stroken zijn wel dezelfde als vorig jaar. De klim naar de Monte Sante Marie (11,5km) is opnieuw de poort naar de finale en met een quotering van vijf sterren de zwaarste strook van allemaal. In de laatste 25 kilometer zijn er nog drie erg korte, maar bijzonder steile onverharde passages die elkaar in sneltempo opvolgen: de klimmetjes naar de top van Monteaperti, Colle Pinzuto en Le Tolfe. Allemaal kennen ze stijgingspercentages van meer dan 10%. Onderweg naar Le Tolfe moeten de renners zelfs 18% naar omhoog. Het geschikte moment voor de sterkste renners om de slepers overboord te kieperen. Vanaf Le Tolfe is het immers nog maar 12 kilometer over het asfalt tot de streep in Siena. De laatste kilometer richting de magische Piazzo del Campo loopt echter nog over de Via Esterna de Fontebranda. Een smal, nijdig stadsklimmetje dat oploopt tot 16%. Een verschrikking na zo'n loodzware wedstrijd. 

Onverharde stroken

1.  Vidritta: km 11 tot km 13 - lengte 2.1 km
2.  Str. Com. di Murlo: km 39 tot km 46 - lengte 5.5 km
3.  Lucignano d'Asso km 67 tot km 79 - lengte 11.9 km
4.  Pieve a Salti: km 80 tot km 90 - lengte 8 km
5.  San Martino in Grania: km 103 tot km 113 - lengte 9.5 km
6.  Monte Sante Marie: km 122 tot km 133 - lengte 11.5 km
7.  Monteaperti: km 151 tot km 152 - lengte 0.8 km
8.  Colle Pinzuto: km 156 tot km 159 - lengte 2.4 km
9.  Le Tolfe: km 162 tot km 164 - lengte 1.1 km

Waarom wil Van Avermaet revanche nemen op Stybar?

De Strade Bianche 2015 was zonder meer één van de mooiste races van vorig jaar. Op grindstrook 6 scheurde de boel in het peloton open en in de aanloop naar strook 7, de zwaarste en cruciale strook op 50km van de meet, werden de leiders opgeslokt door een uitgedund peloton. Strook 7 bevatte de klim naar Monte Sante Marie en dat was een kolfje naar de hand van Sep Vanmarcke.

Beresterke Sep trok flink door en nam een rits favorieten mee in zijn zog: Alejandro Valverde, Zdenek Stybar, Fabian Cancellara, Peter Sagan, Diego Rosa, Cor Nielsen en Nathan Haas waren de klinkende namen die samen met Vanmarcke de elitekopgroep vormden. Op de drie laatste korte grindstroken volgden de demarrages elkaar in sneltempo op. Peter Sagan, twee keer tweede de voorbije jaren, moest er als eerste af. En ook tweevoudig winnaar Fabian Cancellara was niet opgewassen tegen de versnellingen van Alejandro Valverde.


Strade Bianche 2016 - Official Promo par giroditalia

Toen Van Avermaet even later bergop met zijn pedalen ging spelen, was Sep Vanmarcke de volgende die eraan moest geloven. Van Avermaet, Valverde en Stybar maakten er een beklijvende strijd van in de slotkilometers. Op de korte, maar bijzonder steile slotklim richting Piazza del Campo van Siena trok Van Avermaet vol door. Valverde moest passen, maar Stybar counterde gezwind. De Tsjech van Etixx-Quick. Step pakte een paar lengtes en finishte solo. Greg Van Avermaet moest alweer tevreden zijn met een tweede plaats. Alejandro Valverde werd derde, Sep Vanmarcke eindigde knap als vierde.

Wie zijn nu eigenlijk de topfavorieten?

Het unieke karakter van de Strade Bianche schuilt hem ook in de brede waaier van type renners die de wedstrijd kunnen winnen. Het is een soort combinatie van Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik en dat zorgt er voor dat het pallet aan kanshebbers erg divers in. Kijk alleen al naar de uitslag van vorig jaar: Kasseikrakken als Stybar, Van Avermaet en Vanmarcke kleurden samen met rasklimmers als Alejandro Valverde, Rigoberto Uran en Roman Kreuziger de finale. Op de erelijst prijken met Cancellara, Gilbert, Iglinsky, Moser, Kwiatkowski en Stybar verschillende types renners.

Het kransje kanshebbers lijkt dan ook schier oneindig. Uiteraard kijken we in de eerste plaats naar het podium van vorig jaar. Winnaar Zdenek Stybar liet het Vlaamse openingsweekend aan zich voorbijgaan en heeft met Bob Jungels en Tony Martin enkele hardrijders in dienst die voor hem kunnen knallen. Als voormalig wereldkampioen veldrijden voelt de stuurvaardige Stybar zich uiteraard als een vis in het water op de onverharde grindwegen. Dat Greg Van Avermaet in vorm is hoeft na de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne uiteraard geen betoog meer. Toen Greg Van Avermaet na zijn zege in de Omloop Het Nieuwsblad gevraagd werd naar welke koersen hij nog uitkeek, twijfelde die niet: de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche. Alejandro Valverde pakte twee weken geleden nog de eindzege in de Ruta del Sol.

Fabian Cancellara is de enige renner die de Strade Bianche al twee keer won. Spartacus demonstreerde zijn vorm al in het seizoensbegon met zeges op Mallorca en in de Algarve. En als de Zwitser een mindere dag heeft is er nog altijd ene Jasper Stuyven die het alternatieve speerpunt kan zijn voor Trek-Segafredo. 

Ook een andere ex-winnaar - Michal Kwiatkowski - is er bij. De Pool won de race in 2014 en is de uitgesproken kopman van Team Sky. Hij krijgt onder meer thuisrijders Gianni Moscon en Salvatore Puccio in steun.

Wij zijn ook benieuwd naar wat Tiesj Benoot vermag in zijn allereerste Strade Bianche. Benoot maakte al indruk bergop in de Ronde van de Algarve en reed een geweldige Omloop Het Nieuwsblad. Het jonge toptalent is de uitgesproken kopman van Lotto-Soudal.

En dan zijn er nog de sterke blokken van Astana en Tinkoff. Astana heeft met Diego Rosa een renner in de rangen die vorig jaar tot diep in de finale meeging met de besten en vorig seizoen afsluitte met een zege in Milano-Torino en een vijfde plaats in de Ronde van Lombardije. Vicenzo Nibali en Jakob Fuglsang mikken vooral op een goed eindklassement in Tirreno-Adriatico, maar zullen een zege in Siena ook niet laten liggen. Nibali won trouwens de voorbije Ronde van Oman, Fuglsang werd er derde.  

Bij Tinkoff trekken ze volop de kaart Peter Sagan. De Slovaak wil na zijn tweede plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en zijn zevende plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne in Siena zijn eerste zege pakken in de regenboogtrui. De wereldkampioen werd al twee keer tweede in de Strade Bianche. In 2013 achter Moreno Moser, in 2014 achter Michal Kwiatkowski. "Ik hou echt van deze unieke race. De ondergrond ligt me nauw aan het hart en ik denk dat ik het opnieuw erg goed kan doen hier", aldus Sagan. Met Bennati, Gatto en Kreuziger heeft Sagan een aantal beresterke ploegmakkers in de rangen.

Andere namen om in de gaten te houden: Diego Ulissi en Jan Bakelants.

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst.

Waarom is Fabian Cancellara extra gemotiveerd?

Cancellara rijdt zaterdag met een extra motivatie. Wie de race drie keer wint, krijgt een grindstrook naar zich genoemd. Hij mag kiezen de welke. Zoals gezegd is de Zwitser de enige renner die de wedstrijd al twee keer kon winnen, maar het is voor hem de laatste keer dat hij start in Toscane. Het is dus nu of nooit voor Fabian.

Erelijst
2015: Zdenek Stybar
2014: Michal Kwiatkowski
2013: Moreno Moser
2012: Fabian Cancellara
2011: Philippe Gilbert
2010: Maxim Iglinsky
2009: Thomas Lövkvist
2008: Fabian Cancellara
2007: Alexander Kolobnev

 

Is er ook een race bij de vrouwen?

Natuurlijk! De vrouwenwedstrijd van de Strade Bianche wordt voor de tweede keer georganiseerd en is de eerste wedstrijd van de vernieuwde World Tour bij de vrouwen.De race is 121 kilometer lang en telt 7 gravelstroken van in totaal 22,4km lang.  Vorig jaar won Megan Guarnier. Zij is samen met wereldkampioene Lizzie Armitstead de topfavoriete. Andere grote namen zijn Elisa Longo Borghini, Emma Johansson  en Anna van der Breggen.

Met Lotto-Soudal en Lensworld-Zannata-Etixx nemen ook twee Belgische UCI-ploegen deel. Lotto-Soudal selecteerde het Belgische kwartet Jessie Daams, Lieselot Decroix, Sofie De Vuyst en Anisha Vekemans. De Duitse Claudia Lichtenberg en de Italiaanse Susanna Zorzi maken de selectie compleet bij de ploeg van sportbestuurder Dany Schoonbaert.

Lensworld-Zannata-Etixx reist met slechts vijf rensters af naar Italië. Annelies Dom, Kaat Van Der Meulen en Maaike Polspoel krijgen bij de ploeg van Heidi Van De Vijver het gezelschap van de Braziliaanse Flavia Oliveira en de Russische Oksana Kozonchuk.

Volg de race hier zaterdag LIVE van start tot finish vanaf 11u.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.