Na bijna 20 uur akkoord bereikt tussen loodsen en minister: schepen varen terug

Antwerpen - In de collegezaal van het Antwerpse stadhuis werd na bijna 20 uur onderhandelen rond 10 uur een akkoord getekend tussen Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en de Scheldeloodsen. De vier grote containerschepen die door de actie van de loodsen geblokkeerd wereden, kunnen de haven van Antwerpen nu binnenvaren.

Omstreeks 11.00 uur spraken minister Weyts en de woordvoerder van de Beroepsvereniging van Loodsen Yves Verspreet gezamenlijk de pers toe. "Eigenlijk hebben we twee akkoorden bereikt. Enerzijds is er een akkoord over de schaalvergrotingscoëfficiënt (de premie, red.) voor de megaschepen die gelukkig steeds meer de haven aandoen", zei Weyts. "Een ander akkoord gaat over de optimalisatie. Dat gaat in twee stappen maar zorgt voor een optimalisatie van vijftien procent. Dit is een win-win voor zowel de loodsen, de overheid en de klanten, de reders. Ik ben vanzelfsprekend tevreden."

Volgens Weyts is er ook een akkoord over een pensioenkwestie. "We zorgen ervoor dat de loodstoelage wordt opgenomen in het salaris, zodat het ook mee wordt genomen in de pensioenberekening", stelt hij.

Ook Yves Verspreet toonde zich tevreden. "Alle loodsen van alle korpsen zullen een billijk bedrag voor de schaalvergrotingscoëfficient ontvangen. We hebben hier zeer lang aan gewerkt. Het is geen snel, wollig akkoord, maar het is becijferd en uitgewerkt, met alle kansen op slagen om de efficiëntie te verbeteren."

"De wil is er zeker"

Het akkoord is evenwel nog niet ondertekend door de socialistische vakbond ACOD. "Ze hebben het alleszins meegekregen. Er was nog een laatste knelpunt, maar ik denk dat dat opgelost is", vervolgt Weyts. Vakbondsdelegaties van ACV en VSAO schoven wel aan en stemden toe, maar zouden een paar uur vroeger de marathonvergadering hebben verlaten.

De komende tijd zullen de verschillende partijen elkaar wellicht nog spreken, klinkt het ten slotte. "Er moeten nog stappen vooruitgezet worden, maar ik denk dat we een goede basis hebben gelegd voor een duurzame sociale stabiliteit. We zijn er absoluut nog niet, maar de wil is er zeker," besluit Weyts.

Duizenden containers

Meteen met het akkoord is ook besloten om de beloodsing te hervatten. "De schepen zijn aan het opstarten. Hopelijk is de vertraging die ze jammer genoeg hebben opgelopen, snel ingehaald", stelt Verspreet nog.

Sinds woensdag weigerden de loodsen nog schepen langer dan 340 meter van de Schelde naar de haven te begeleiden, waardoor hun duizenden containers niet konden worden behandeld in de Antwerpse haven.

Volgens het Havenbedrijf Antwerpen lagen er vrijdagochtend nog vier megaschepen voor anker. Een vijfde schip dat stilligt, heeft zaterdag als opvaartdatum. Donderdag is ook een eerste schip, de MSC Rapallo, officieel afgeleid naar de haven van Hamburg. Nog een zestal andere megaschepen zijn op weg naar Antwerpen en matigden hun snelheid.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees