Unizo wil dat we Nederlands voorbeeld volgen

“Kleinere winkelsteden moeten betalend parkeren afschaffen”

“Kleinere winkelsteden moeten betalend parkeren afschaffen”

Foto: credit

Als kleinere steden en gemeenten willen dat de winkels in hun centrum overleven, dan kunnen ze maar beter het parkeren fors goedkoper of gratis maken. Dat zegt Unizo, nu in Nederland een groeiend aantal gemeenten betalend parkeren ­afschaft. “We moeten dat voorbeeld volgen”, zegt Luc Ardies van de ondernemers­organisatie.

Gedaan met de “parkeertarieventerreur”, zeggen ze in ­Nederland. In Rotterdam en Den Haag breiden ze fors het aantal straten uit waar je spotgoedkoop kan parkeren. ­Gemeenten als Winschoten, Steenwijk, Arnhem, en Hoogeveen schaffen parkeermeters zelfs helemaal af of zijn dat aan het overwegen. De maatregel moet de steden aantrekkelijk houden in de steeds scherpere strijd tegen internetwinkels en grote shoppingcentra.

“Een zeer goed idee: wij raden die beleidslijn ook de Belgische gemeenten aan”, zegt Luc Ardies van zelfstandigenorganisatie Unizo. “Voorlopig doen ze het schoorvoetend: wat losse initiatieven links en rechts. Het zal sneller moeten.”

Nu jagen de steden hun klanten weg, zegt Ardies. “Voor Brugge, Gent, Antwerpen en Brussel is er natuurlijk geen probleem. Die blijven massa’s shoppers aantrekken omdat ze een totaalbeleving bieden. Maar de kleinere steden voelen de concurrentie van webshops heel hard. Ze hebben niet zo’n ruim aanbod, maar leggen toch vaak heel hoge en complexe parkeertarieven op.”

Corrigeer

NIEUWS