Burgemeester Landuyt wil zo vermijden dat ze geviseerd worden door betogers van Pegida

Brugse politie controleert stadswijk op vluchtelingen voor anti-islam betoging

De politie is er zeer beducht voor dat de twee betogingen elkaar zouden tegenkomen. Foto: Photo News

Brugge -

De politie van Brugge vreest dat de vluchtelingen in de Strandwijk in Zeebrugge geviseerd zouden worden door anti-islamitische betogers van Pegida. Daarom zal ze extra controleren of er geen illegale vluchtelingen in de wijk zijn. Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) zet meer dan honderd agenten in om de betoging van Pegida en de tegenbetoging in goede banen te leiden.

De politie van Brugge zet nu zondag meer dan honderd politiemensen in voor twee betogingen in Zeebrugge. Daar plant zowel de anti-islamitische Pegida beweging als de linkse burgerbeweging Hart boven Hard een betoging. “Het is heel moeilijk om in te schatten hoeveel mensen aanwezig zullen zijn en we willen geen risico's nemen”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel.

De vluchtelingenproblematiek in Zeebrugge heeft de afgelopen weken heel wat mensen beroerd. Zowel vanuit rechtse als vanuit linkse hoek komt er dan ook reactie. De extreemrechtse en anti-islamitische beweging Pegida kondigde aan om nu zondag een betoging te organiseren. Als reactie daarop plande Hart boven Hard een tegenbetoging.

Confrontatie vermijden

De politie wil er zondag dan ook alles aan doen om een confrontatie tussen beide kampen te vermijden. “Iedereen moet het recht hebben om zijn mening te verkondigen”, zegt korpschef Van Nuffel. “Ook in deze kwestie. Maar Pegida zal betogen in de Strandwijk en Hart boven Hard zal dat doen in Zeebrugge-Dorp. Er zullen letterlijk bruggen tussen de twee zijn die we desnoods kunnen ophalen als dat zou moeten.”

Om zeker te zijn dat er geen incidenten zijn, zal de politie de Zeebrugse Strandwijk zondagmorgen "sweepen". Het is de bedoeling om alle aanwezige illegale vluchtelingen op te pakken en van de straat te halen. "Omdat we kost wat kost een confrontatie tussen Pegida en die mensen willen vermijden", zegt de korpschef. "We zullen die dan ook zoveel als mogelijk weghalen vooraf. Daarbij zal de normale procedure gevolgd worden. Maar we moeten die mensen beschermen op dat moment."

Geviseerd

Burgemeester Landuyt benadrukt dat de Brugse politie elk dag illegalen oppakt. Een tiental per dag, zegt ook korpschef Van Nuffel. "Maar deze keer is dat toch vooral in het voordeel van de vluchtelingen zelf", zegt Landuyt. "Anders worden ze misschien geviseerd door de betogers.” 

De betoging van Pegida komt immers langs de Stella Mariskerk. Daar vangt de pastoor dagelijks een tiental vluchtelingen op die 's nachts de oversteek naar Groot-Brittannië willen wagen. “We hebben de pastoor verwittigd”, zegt Renaat Landuyt. “Het zou beter zijn dat er op dat moment geen vluchtelingen in de kerk zijn, om een confrontatie te vermijden.”

De vluchtelingen hebben in het kerkgebouw een vorm van kerkasiel. De politie gaat er nooit binnen. “Eens ze op het openbare domein zijn, controleren we hen natuurlijk wel”, aldus Landuyt. “Dat zullen we morgen ook doen." 

Tegenbetoging

Op hetzelfde moment vindt op een andere plaats in Zeebrugge een tegenbetoging plaats van de sociale beweging “Hart boven hard”. Ook daarover is Landuyt kritisch: “In de plaats van betogingen en tegenbetogingen te organiseren, zou men beter energie steken in de humanitaire opvang van de mensen die oorlogsgebied ontvluchten. We moeten hen opvangen, net zoals we de mensen die de wettelijke weg niet volgen, hard moeten aanpakken.”

 

Corrigeer

MEER NIEUWS