- - Zdenek Stybar (30) begint op Italiaanse stofwegen aan zijn voorjaar

Stybar verklapt truc om in Strade Bianche te rijden (maar houden zijn tanden stand?)

Stybar verklapt truc om in Strade Bianche te rijden (maar houden zijn tanden stand?)

Foto: Photo Ne

Zdenek Stybar (30) begint vandaag aan zijn voorjaar in de Strade Bianche, de grindwegen-koers die hij vorig jaar nog won. 2015 was een goed seizoen voor de Tsjech: tweede in E3-Harelbeke, tweede in Parijs-Roubaix én een ritzege in de Tour. Genoeg om dit jaar eerste en enige kopman te zijn bij Etixx-Quickstep? “Neen. Zelfs Tom Boonen zal nooit zeggen dat iedereen voor hem moet rijden.”

Volg hier de Strade Bianche LIVE vanaf 11u!

Is Strade Bianche de wegwedstrijd die het dichtst aanleunt bij cyclocross?

“Het is geen nadeel om ex-crosser te zijn. Zeker niet als het regent. Maar het zijn niet alleen de grindwegen die deze race zwaar maken. Het is de combinatie met de hoogtemeters. Vorig jaar waren dat er ongeveer 3.500 op tweehonderd kilometer. Heel lastig.”

“Over grind rijden is niet bijzonder moeilijk. De truc is om voldoende grip te houden met het achterwiel. Als je recht op de pedalen loopt, moet je voldoende achteruit leunen. En zo veel mogelijk vanuit het zadel klimmen.”

Is je vorm goed genoeg om opnieuw te winnen? Je reed bewust geen openingsweekend.

“De conditie is in orde. In de Algarve voelde ik dat ik nog niet fris genoeg was, maar ik heb heel hard getraind. Opstaan, trainen, eten, slapen. Dat waren mijn dagen in Mallorca.”

In de Ronde van Vlaanderen vorig jaar raakten je tandimplantaten los. Heb je daardoor de wedstrijd verloren?

“In mijn hoofd was het daardoor misschien voorbij. Ik had geen tanden meer, die koude wind ging recht naar het open tandvlees. En dat was al voor de Koppenberg gebeurd. Ik kon ook niet meer eten.”

Kan het je dit jaar opnieuw overkomen?

“Ik kan het niet uitsluiten. Het zijn implantaten, die kunnen altijd afbreken. Maar de kans is na een ingreep veel kleiner geworden. Die tanden zijn het enige wat ik heb overgehouden aan mijn zware val in de Eneco Tour van 2014. Voor de rest is dat vergeten. Alleen als we in peloton dicht bij een nadar rijden, voelt het wel eens vies. Dan komt Ardooie soms terug.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.