Belgen halen van spaarboekje bij negatieve rente

© Frank Muller / HH/Hollandse Hoogte

Als banken de rente op het spaarboekje onder nul laten zakken, halen twee op de drie Belgen (66,5 procent) hun rekening volledig leeg. Nog eens 19,5 procent zou een deel van zijn spaarcenten weghalen, terwijl 14 procent dat niet zou doen. Dat blijkt uit een enquête bij 600 Belgen van CheckMarket, waarover De Tijd en L’Echo zaterdag berichtten.

rdc

Banken mogen de rente op het gereglementeerde spaarboekje niet onder 0,11 procent laten zakken. De voorbije weken gingen in de Belgische bankwereld evenwel stemmen op om die bodemrente te laten varen, omdat ze in het huidige negatieve renteklimaat onhoudbaar zou zijn. Vrijdag liet ook Max Jadot, de topman van de grootste Belgische bank BNP Paribas Fortis, verstaan dat de lage rente een probleem is, al sprak hij zich niet uit over het schrappen van de minimumrente.

Wanneer dat zou gebeuren, en er bijvoorbeeld negatieve rente zou gaan gelden, waardoor je zou moeten betalen om geld op je rekening te hebben staan, zegt 66 procent van de Belgen hun rekening te zullen leeghalen. Waarheen dan met dat geld? Meer dan de helft zegt het te zullen investeren, bijvoorbeeld in vastgoed of obligaties, maar 32 procent neemt het mee naar huis en 23 procent stopt het in een kluis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie