Wetenschappers ontdekken “achilleshiel van kanker”

Wetenschappers ontdekken “achilleshiel van kanker”

Foto: BELGAIMAGE

Wetenschappers van de University College in Londen hebben een manier ontdekt hoe het eigen immuunsysteem een kanker kan verslaan. De ontdekkers maken zich sterk dat daarmee de “achilleshiel van kanker” is gevonden.

Onderzoekers van de University College in Londen hebben unieke “markeringen” ontdekt in een kankertumor. Door het eigen immuunsysteem die markeringen te laten aanvallen, kan de tumor overwonnen worden, ook als die al vergevorderd is.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hun ontdekking de basis zal vormen voor nieuwe behandelingswijzen. Ze hopen binnen twee jaar al te starten met proefprojecten bij patiënten.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers proberen om het eigen immuunsysteem zo te programmeren dat kankercellen aangevallen worden. Tot dusver zonder veel succes. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het immuunsysteem het verkeerde doelwit uitkiest.

Het probleem met kankers is dat ze niet allemaal uit dezelfde cellen bestaan. Ze zijn zodanig gemuteerd dat zelfs cellen binnen dezelfde tumor er totaal anders kunnen uitzien.

De cellen groeien een beetje zoals een boom: ze vertrekken wel van dezelfde stam, maar verschillen steeds meer van elkaar als ze zich opsplitsen in verschillende takken. De wetenschappers beweren nu een manier gevonden te hebben om die “stamboom” te herkennen.

Nog niet voor morgen

“Dit is zeer opwindend”, vindt professor Charles Swanton van het UCL. “Nu kunnen we ons echt richten op de achilleshiel van kanker. Het is de ultieme vorm van een persoonlijke behandeling, want elke patiënt krijgt zijn individuele medicijn.”

Experts geven toe dat het idee veelbelovend is, maar waarschuwen dat de nieuwe vorm van therapie nog niet voor onmiddellijk is. Om te beginnen moet de techniek nog getest worden op mensen en de behandeling zou ook veel geld kosten. Ze waarschuwen dat een wondermiddel tegen elke vorm van kanker nog niet voor onmiddellijk is.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S