Wat staat er vandaag op het spel voor de Play-offs en degradatie?

Wat staat er vandaag op het spel voor de Play-offs en degradatie?

Foto: rr

Vandaag staat de laatste speeldag van de reguliere competite op het programma. Er ligt al veel vast, maar verre van alles. Daarom is de spanning dus ook te snijden. Zowel voor de koppositie, Play-off 1 als de strijd tegen de degradatie. Zo ligt Standard in pole positie voor Play-off 1, maar mits verlies tegen KV Mechelen kan het alsnog de kaas van zijn brood laten eten. Onderin verkeert Westerlo in vuile papieren, maar kan OHL of STVV ook nog zakken. Sportwereld zet daarom op een rij wat nog mogelijk is op deze slotspeeldag.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Volg hier alle tussenstanden in de Jupiler Pro League LIVE! 

Allereerst: bij gelijke punten tellen in de Jupiler Pro League eerst de gewonnen wedstrijden, daarna het doelsaldo.

Leidersplaats

Club Brugge gaat aan kop met 61 punten, twee meer dan AA Gent. Op speeldag 30 trekt blauw-zwart naar OH Leuven, dat nog moet vechten om in eerste klasse te blijven. Als Club niet verliest, blijft het altijd leider, indien het verliest en de Buffalo's winnen op het veld van Charleroi, dan gaat de titelverdediger als leider de Play-offs in.

Play-off 1

Anderlecht, Oostende en Genk zijn samen met Club en Gent zeker van een plek in Play-off 1. De zesde en laatste stek is voor Standard, Zulte Waregem of Kortrijk. De Rouches staan er met 41 punten het beste voor en spelen op de slotspeeldag op het veld van KV Mechelen, dat nergens meer voor speelt. Zulte Waregem telt 40 punten en krijgt Moeskroen over de vloer, terwijl Kortrijk op 39 punten staat en naar Anderlecht moet.

Standard moet dus gewoon winnen en dan speelt het Play-off 1. Bij een gelijkspel moeten de Rouches hopen op een misstap van Essevee, terwijl Kortrijk in dat geval niet meer naar plek zes kan wippen. Bij een nederlaag kunnen de Kerels nog wel over Standard wippen, als ook Zulte Waregem niet wint.

Degradatie

Moeskroen is dankzij de zege tegen Anderlecht zeker van het behoud. Mathematisch kunnen de Henegouwers nog zakken, maar hun doelsaldo (-9) is pakken beter dan dat van Westerlo (-25). STVV en OHL moeten wel aan de bak. De Kanaries krijgen Lokeren over de vloer en hebben voldoende aan een gelijkspel om zeker te zijn van een extra jaar in de Jupiler Pro League. Maar als het verliest en OHL en Westerlo winnen, zakt STVV. Het is dus nog oppassen voor de Limburgers.

Voor OHL liggen de kaarten nog minder gunstig. Als de Leuvenaars even goed doen als Westerlo, blijven ze in eerste klasse. Als Westerlo wint van Waasland-Beveren, moet OHL minstens gelijk spelen...tegen Club Brugge. Ook hier speelt het slechte doelsaldo van de Kempenaars een rol, aangezien OHL eentje heeft van -10 en Westerlo dus eentje van -25. De troepen van Bob Peeters moeten dus gewoon winnen en hopen op een misstap van OHL en/of STVV.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.