Weduwe van buschauffeur Sierre: “Boek is zoveelste slag in het gezicht”

De weduwe van de chauffeur van de dodelijke busramp in Sierre, waarbij 28 doden vielen, is niet te spreken over het boek van Douglas De Coninck. De onderzoeksjournalist stelt in zijn boek “De busramp in Sierre: 1 pil, 28 doden”, dat maandag werd voorgesteld, dat het ongeluk in Zwitserland te wijten was aan een wanhoopsdaad van de chauffeur. “De zoveelste slag in het gezicht”, reageert Evy Laermans.

“De zoveelste slag in het gezicht, de zoveelste wansmakelijke poging om de nagedachtenis aan mijn man kapot te maken. Een onderzoeksjournalist die zich blijkbaar intelligenter waant dan een ploeg Zwitserse experten en magistraten (correctionele rechtbank Sion, Zwitsers Hooggerechtshof, ....) die moesten oordelen of het onderzoek wel degelijk gevoerd werd en keer op keer tot dezelfde conclusie kwamen”, laat de weduwe maandag optekenen in een schriftelijke reactie.

De vrouw noemt het boek, dat ze zelf nog niet las, de “spreekwoordelijke druppel”. Welke stappen ze zal ondernemen, maakte ze nog niet duidelijk.

Antidepressiva

De busramp in het Zwitserse Sierre op 13 maart 2012, waarbij 28 doden vielen - onder wie 22 scholieren uit Lommel en Heverlee - was volgens auteur Douglas De Coninck geen ongeval. Het was het gevolg van een bewuste handeling van chauffeur Geert Michiels die het antidepressivum Seroxat gebruikte en een wanhoopsdaad pleegde.

Het boek reconstrueert de ramprit onder meer op basis van de laatste sms’jes van de chauffeur, de verklaringen van de kinderen in de bus en gegevens van de tachograafschijf over de snelheid waarmee de bus tegen de muur in de tunnel van de Zwitserse autoweg reed en een studie die wijst op de gevaarlijke nevenwerkingen van het antidepressivum dat chauffeur Geert Michiels slikte en waarvan hij het gebruik aan het afbouwen was.

Gelijkenissen met Lubitz

“Het is vooral wanneer je alle elementen op een rijtje zet, dat duidelijk wordt dat hier iets anders dan toeval in het spel is”, zegt De Coninck. Hij vindt in het boek ook een tiental gelijkenissen met de wanhoopsdaad van copiloot Andreas Lubitz die in maart 2015 een vlucht van Germanwings met opzet liet neerstorten in het zuiden van Frankrijk.

Op de persconferentie bij het verschijnen van het boek kregen ook enkele familieleden van verongelukte kinderen het woord: Olga Leclercq, mama van Eline, Irla Daris, zus van Roma en Paul Schilders, papa van Luc. Ze vonden het verschijnen van dit boek een opluchting, omdat ze van het Zwitserse gerecht nooit afdoende antwoorden op hun vragen hebben gekregen en dit boek wel die antwoorden geeft. “Hopelijk leidt dit tot een nieuw gerechtelijk onderzoek”, zei Irla Daris. “We willen dat dit nooit meer kan gebeuren”, zei Paul Schilders. “We willen dat andere ouders niet moeten meemaken wat wij hebben meegemaakt. Dat ons kind ons zo plots en ruw ontrukt wordt. Iets wat ons hele leven lang een litteken zal blijven.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees