Eten & Drinken

Zout doet je nog vettiger en meer eten

Zout doet je nog vettiger en meer eten

Foto: Shutterstock

Voor je het weet is de hele zak op, wordt wel eens vaker over chips gezegd. Dat ze zo verslavend zijn, heeft volgens wetenschappers niet alleen te maken met het feit dat ze vettig zijn, maar vooral omdat ze veel zout bevatten, waardoor je het toch niet kunt laten nog een handje te eten, en dan nog een.

Voedsel dat veel vet bevat is erg verslavend, maar dat zou niet alleen aan het vet liggen. Het is vooral het zout of de suiker die aan de vettige voedingsstoffen worden toegevoegd, die alles nog aantrekkelijker maken. Uit eerder onderzoek was ook al gebleken dat vooral zoute voeding aan obesitas gelinkt kon worden, eerder dan zoete. Een nieuwe studie die in het vakblad 'Journal of Nutrition' werd gepubliceerd, suggereert nu echter dat zout een nog belangrijkere rol speelt in de reden waarom we meer gaan eten en vaak zelfs te veel eten. 

Uit het experiment, dat door de Deakin University in Australië uitgevoerd werd bij 48 gezonde mensen, blijkt dat zout ons 11 procent meer voedsel en calorieën doet eten, onafhankelijk van de hoeveelheid vet in de maaltijd. "Verspreid over een hele dag is dat toch een significant getal", zegt hoofdonderzoeker Russell Keast. "Mensen lijken op zich veel controle te hebben over hun eetgewoonten, zelfs als het over vet voedsel gaat. Eenmaal er zout aan te pas komt, spoelt dat echter letterlijk ons biologisch mechanisme weg dat ons vertelt wanneer we moeten stoppen met eten."

De onderzoekers komen door die resultaten tot de conclusie dat zout net meer vet doet eten en dus ook meer calorieën. Maar het zorgt er tevens ook voor dat we grotere hoeveelheden gaan eten. Twee keer nadenken dus als je nog eens een zak chips opentrekt. 

 

Corrigeer