Politie van Keulen verspreidt foto’s van aanranders nieuwjaarsnacht

De Duitse politie heeft beelden verspreid van vijf vermoedelijke daders van de aanrandingen tijdens de Keulse nieuwjaarsnacht.

Tijdens die nacht werden in de grootstad aan de Rijn massaal delicten begaan. Vrouwen werden door mannen omsingeld, belaagd en bestolen. Er gebeurden ook verkrachtingen.

Duitse speurders hebben nu foto’s van vijf verdachten uitgedeeld. De beelden van de mannen, vermoedelijk Noord-Afrikanen, werden aangetroffen op telefoons van slachtoffers, getuigen en mobieltjes die die nacht in beslag zijn genomen door de politie.

Volgens openbaar aanklager Ulrich Bremer kunnen de vermoedelijke daders gelinkt worden aan “verschillende dossiers van diefstal, aanranding en verkrachting”.

Naar schatting nam een duizendtal mannen deel aan de massa-aanranding. De meesten geïdentificeerde verdachten komen uit Noord-Afrika en verblijven illegaal in Duitsland, een minderheid kwam als asielzoeker het land binnen. Daartegenover staan meer dan 500 klachten van vrouwen, waarbij ongeveer 40 procent ook melding maakt van seksuele aanranding.

Politiechef ontslagen

De toenmalige politiechef van Keulen, Wolfang Albers, werd na het incident ontslagen. Volgens een officieel rapport heeft de politie serieus gefaald door op 31 december geen extra troepen te laten aanrukken. Ook in de communicatie achteraf liep het fout.

Dat vrouwen seksueel werden lastig gevallen, zorgde voor heel wat ophef en ook tot grote debatten over de vraag hoe moet worden omgegaan met misdaden gepleegd door asielzoekers en ‘s lands vermogen om 1,1 miljoen migranten te integreren, die in 2015 in Duitsland waren gearriveerd.

Corrigeer

MEER NIEUWS