Gerecht verdenkt zeven Belgische farmabazen van samenwerking met drugsbaron

Vlaamse farmabazen vervolgd voor handel met drugsbaron

© rr

© Reuters

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zeven Belgische farmabazen worden ervan verdacht willens en wetens een van de grootste drugbarons in Mexico van geneesmiddelen te hebben voorzien. Daarmee kon de man de gevaarlijke drugs ‘crystal meth’ maken. Een groot deel daarvan belandde op de Amerikaanse drugsmarkt. Zo’n tientallen miljoenen pillen per jaar, goed voor honderden miljoenen euro winst.

Yves Barbieux en Hans Van de Cauter

Ezio Figueroa-Vasquez (63) is de naam. Voor het Amerikaanse agentschap voor drugsbestrijding DEA was de Mexicaan lange tijd topprioriteit in de strijd tegen methamfetamines. Tot hij in Mexico werd opgepakt.

Methamfetamine, ook wel ­‘crystal meth’ of ‘ice’ genoemd, is een ware plaag in de VS. Tachtig procent van de Amerikaanse icepillen wordt in Mexico gemaakt. Op basis van efedrine, een op het eerste gezicht onschuldig product dat onder meer in neusdruppels en hoestsiropen zit. Maar omdat het ook een aanmaakproduct is voor drugspillen, is de invoer van efedrine in Mexico verboden. En hier verschijnen de Belgische farmabedrijven ten tonele.

Woekerwinsten

Figueroa-Vasquez ging in Europa, Azië en Afrika op zoek naar landen waar efedrine wél wordt toegelaten. Zijn duivelse plan was zeer eenvoudig: hij zou fabrikanten en handelaars van efedrinehoudende geneesmiddelen overtuigen om hem die medicijnen in grote hoeveelheden te verkopen. Zodat hij daaruit de efedrine kon distilleren in zijn Mexicaanse laboratoria.

De drugsbaron nam in ons land contact op met onder meer Sterop in Brussel en Andacon in Dadizele. Het doel: meer dan 200 miljoen pillen per jaar verschepen, en dat gedurende minstens twee jaar. Voor de farmaceutische firma’s of handelaars betekende dat een enorme afzet, voor de drugsbaron de mogelijkheid woekerwinsten binnen te rijven op de Amerikaanse drugsmarkt.

Eén kilo ice heeft een straatwaarde van omgerekend 90.000 euro, en daarvoor is slechts 1.300 gram efedrine nodig. De Belgische leveranciers hielpen hem aan minstens 4 ton efedrine, goed voor meer dan 66 miljoen icepillen en een zakencijfer van 360 miljoen euro. Tot douane en politie plots stokken in de wielen staken.

De Belgische “leveranciers” pleiten onschuldig. Zij beweren dat zij te goeder trouw gehandeld hebben bij de levering van de efedrinehoudende producten. “Wij hadden de nodige vergunningen om die producten te maken, te verkopen en uit te voeren. Wij waren niet op de hoogte van wat hun eind­bestemming was.”

Sterop voegt daaraan toe dat het slechts bij de eerste inbeslagname op de luchthaven van Zaventem lucht kreeg van het uiteindelijke gebruik van zijn producten. “En nadien zijn er geen leveringen meer geweest.” De firma zegt misleid te zijn geweest door een van zijn vertegenwoordigers, Christian D. “Meteen na de inbeslagname op Zaventem en de huiszoekingen die daarop volgden, is die man met de noorderzon verdwenen.” ­Sterop heeft intussen een klacht tegen hem ingediend.

Toch stelt het openbare ministerie dat e-mailverkeer en afgetapte telefoongesprekken aantonen dat de Belgische farmabedrijven bewust gehandeld hebben. Het vraagt zeven topfiguren uit die farmabedrijven door te verwijzen naar de rechter. Daarover zal op 5 april beslist worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie