“Na al die jaren weet ik eindelijk wie mijn zoon gedood heeft en waarom”

“Na al die jaren weet ik eindelijk wie mijn zoon gedood heeft en waarom”

Foto: rr

Kuurne - Tien jaar heeft Dania Baert moeten wachten over nieuws over haar vermoorde zoon. Op zijn sterfbed biechtte een zware Griekse misdadiger op dat hij Youri Porte (29) samen met Hicham Bourit (32) doodschoot om een misdaad te verdoezelen.

Het antwoord op de vraag die Dania al jaren bezig houdt, lijkt redelijk banaal: haar zoon stierf na een uit de hand gelopen inbraak. De dader was een Griekse misdadiger die al al vier jaar rondzwierf in ons land met een vals paspoort en actief was in het drugs- en prostitutiemilieu. Daar leerde hij ook Youri kennen. In de nacht van 18 op 19 augustus 2006 drong hij binnen in de woning van Youri in Kuurne. Daar trof hij ook zijn kompaan Hicham aan en toen ging het mis. Hij schoot Youri en Hicham dood, ontvreemdde 2.000 euro en stak vervolgens hun huis in brand om de misdaad te verdoezelen.

De Griek vluchtte naar zijn thuisland waar hij in de cel belandde voor andere feiten. Het gerecht van Kortrijk kwam hem uiteindelijk op het spoor na een vergelijking van internationale politiegegevens over misdadigers, meldt de krant Het Laatste Nieuws. De Griek werd uitgeleverd aan ons land en overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. De misdadiger lijdt aan een terminale kanker en kwam daardoor tot inkeer.

Het parket van Kortrijk communiceert voorlopig niet over de zaak. "In het belang van het onderzoek kan op heden geen verdere informatie worden verstrekt in deze zaak", meldt parketwoordvoerster Karlien Ververken.

“De dader heeft mij levenslang gegeven”

“Na al die jaren weet ik eindelijk wie mijn zoon gedood heeft en waarom”, reageert Dania Baert opgelucht. “Het lucht op, maar het brengt hem niet terug. Ik zal nooit aanvaarden hoe hij gestorven is.” 

Dat de dood van Youri zo lang een mysterie bleef, hield Dania heel erg bezig. Toen de politie in 2012 een nieuwe oproep voor getuigen lanceerde, vertelde de moeder haar verhaal in onze krant. “De eerste dagen dacht ik dat het een ongeluk was, dat mijn Youri was omgekomen in een gewone brand’, zegt Dania. “Maar toen ik ontdekte dat mijn echtgenoot en mijn oudste zoon hadden verzwegen dat het om moord ging, stortte mijn hele wereld in. Ik mis hem nog elke dag. Hij bracht mij altijd aan het lachen, maar sinds zijn dood heb ik niet meer gelachen.”

Uit het onderzoek dat Joeri en zijn vriend Hicham de avond van de feiten een zware ruzie hadden op café. Volgens de eerste bevindingen van het onderzoek waren beide slachtoffers lokale dealers. “Kinderen vertellen niet alles tegen hun ouders. Youri was niet perfect en had zeker zijn fouten, maar hij was wel mijn god,” was Dania’s commentaar op die feiten. “Ik hoop zo hard dat de dader wordt gevonden en gestraft wordt, want hij heeft mij levenslang gegeven.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees