Bokskampioen Sasha Yengoyan krijgt geen arbeidsvergunning en moet ons land verlaten

Een van de beste boksers van ons land, maar Sasha mag niet blijven

Bokskampioen Sasha Yengoyan en zijn vrouw Karina kregen een uitwijzingsbevel in de bus. Binnen de dertig dagen moeten ze ons land verlaten. Foto: Lieven Van Assche

Hij is een van de allergrootste bokstalenten ooit in ons land en traint al jaren in Gent, waar hij volledig ingeburgerd is en waar zijn dochter naar school gaat. Sasha Yengoyan: Armeniër en bijna Belg. Dacht hij. Maar hij krijgt geen arbeidsvergunning en wordt nu uitgewezen. Knock-out door paperasserie. “Mijn droom is om een olympische medaille te behalen voor dit land. Maar nu moet ik weg.”

Hij heeft al 36 kampen gewonnen, waarvan 25 met knock-out. Hij is al jaren de publiekslieveling van het Boksgala in Gent, een bokser met Belgische licentie op de drempel van de absolute wereldtop. En hij kreeg zelfs al een telegram van koning Filip zelve, toen hij anderhalf jaar geleden wereldkampioen werd bij een kleinere boksbond, een opstapje naar de écht grote kampen in Amerika. “De wereld ligt aan mijn voeten. Dat is toch wat de mensen denken”, zegt Sasha Yengoyan (31). “Maar het is niet zo. Mijn leven staat op instorten.”

Vorige maand viel de brief in zijn bus: “Beslissing tot weigering van verblijf van langer dan drie maanden in België”, staat er. Met daarbij: “Het bevel om het grondgebied te verlaten binnen de 30 dagen.” Yengoyan krijgt geen arbeidsvergunning en wordt uitgewezen. “Ik kom nochtans niet om te profiteren. Ik wil hier boksen en een job zoeken”, zegt hij. “Belg zijn. Maar ik ben blijkbaar niet welkom.”

Beest uit het Oosten

Yengoyan wordt geboren in Gyumri, de op een na grootste stad van Armenië. Hij bokst al sinds z’n twaalfde. In 2007 komt hij na zijn studies in Spanje terecht, waar hij zijn bokscarrière start. Als amateur mept hij de ene na de andere tegenstander op spectaculaire wijze ko. Het levert hem de bijnaam La Bestia del Este, het Beest uit het Oosten, op. En het wekt ook de interesse van de Vlaamse bokspromotor ­Eddy Huughe, die op dat moment in Spanje woont. “Hij heeft zich over me ontfermd en een prof van me gemaakt”, zegt Yengoyan. “Hij raadde me aan om hier in België mijn carrière verder uit te bouwen.”

En dat doet hij: eerst door twee jaar lang voor elke kamp over en weer te vliegen uit Spanje, begin 2012 door zich definitief in ons land te vestigen. Met de ‘vergunning voor lang verblijf’ die hij in Spanje heeft gekregen, kan hij ook in België werken. Alles is in orde. Dénkt hij.

“Mijn dochter Milena gaat intussen al vier jaar naar school in Nazareth, ze spreekt Nederlands en is perfect geïntegreerd”, zegt hij. “Mijn vrouw ­Karina en ik voelen ons hier zelf ook helemaal thuis.”

Intussen tikt de teller aardig aan: twee keer ­Beneluxkampioen, eind 2014 zelfs wereldkampioen in de kleinere WBF-bond. Als echte Belg, met felicitaties van de koning dus. Rijk wordt hij er wel niet van, en ook de paperassen zijn in de loop der jaren nooit in orde gekomen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees