Celebs

Koen Crucke valt opnieuw 41 kilo af in 9 maanden: “Maar ik wil geen nieuw boek”

Zanger en acteur Koen Crucke is op negen maanden tijd opnieuw 40 kilo afgevallen. Na dat spectaculaire gewichtsverlies is de nieuwe Koen volgende week voor het eerst te zien in op VTM in ‘De Keuken van Sofie’.

“Ik ben nog strenger geweest dan vijftien jaar geleden, toen ik het boek ‘33 kilo later’ schreef”, vertelt Crucke als we hem opbellen over zijn opmerkelijke gedaanteverandering. “Maar de methode was wel hetzelfde: gezond eten, geen zoetigheden, kleine porties, en alcohol vermijden. Toen dronk ik wel nog elke avond een paar kleine glaasjes champagne. Nu heb ik alcohol volledig gebannen. Ik begin elke dag met een goed ontbijt, en eet in totaal zes kleine maaltijden per dag.”

Van 113 naar 72

“Negen maanden geleden woog ik opnieuw 113 kilogram. Terwijl ik in het jaar 2000 van 129 naar 79 kilogram was afgevallen. Nu ben ik stabiel op 72 kilogram. Meer moet er niet af. Het zal vooral de uitdaging zijn om nu opnieuw het evenwicht te vinden.”

Want Crucke durft er niet zeker van te zijn dat hij niet opnieuw bijkomt. “Je verdikt rapper dan je vermagert. Ik heb daar echt wel schrik voor, om opnieuw 100 te wegen. Als je er aanleg voor hebt kan het snel gaan. Gelukkig heb ik een man die lekker en gezond voor me kookt, en me steunt. Hij eet mee met wat ik eet, alleen wat grotere porties.”

“Toen ik voor mijn verjaardag op restaurant ging, bestelde ik gewoon hetzelfde menu als de rest van het gezelschap. Maar ik vroeg de chef wel om de sauzen weg te laten, en me kleinere porties te geven.”

Fout gelopen aan de kust

“Het is fout gelopen toen we van Gent naar De Haan verhuisde vorig jaar. De vele brasserieën, vaak op stap met vrienden die hier wonen, het goede leven kortom. In geen tijd was er twintig kilo bij.”

“Ik kan nog amper tien meter wandelen” , vertelde hij een tijd geleden toen hij merkte dat hij weer was bijgekomen. Hij voelde zich ook depressief door zijn overgewicht. Nu heeft hij een heel ander verhaal: “Ik bruis van energie. Als ik ga wandelen heb ik compassie met de mensen die mij moeten volgen.”

Lichamelijke nevenwerkingen

Andere bekende Vlamingen die snel veel gewicht verloren, zoals Garry Hagger of Bart De Wever, vertelden over nevenwerkingen zoals overtollige huid of een grauwe gelaatskleur. “Gelukkig heb ik geen overtollige huid”, zegt Crucke. “Die is mee geëvolueerd. Mijn huid is misschien wel wat doffer geworden. Maar het opvallendste is mijn hogere stem. Dat merk je gewoon tijdens het spreken al. En tijdens het zingen haal ik veel gemakkelijker de hoge noten.”

Geen nieuw boek

Ondanks het commerciële monstersucces van zijn boek ‘33 kilo later’, wil Crucke deze keer geen nieuw boek. “Ik wil bekend staan als zanger en artiest, toen begonnen mensen mij als dieetgoeroe te zien. Daar laat ik me niet opnieuw aan vangen. Wie wil weten hoe ik het heb gedaan, moet mijn oude boek maar lezen. Ze zijn alle 170.000 uitverkocht, maar in de bibliotheek of in je vriendenkring zal je het wel snel vinden. Ik heb dezelfde principes gevolgd.”

De nieuwe Koen is vanaf maandag te zien in ‘De Keuken van Sofie’. Hij waagt zich aan stoverij, frietjes en desserts, maar in kleine porties. Enkel voor alcohol past hij. “Ik blijf een bourgondiër en geniet van eten. Alleen ben ik nu eerder een klein bourgondiërtje.”

“De Keuken van Sofie”, van maandag tot vrijdag op VTM, om 18.00 uur.

Op maandag 14/03: Gentse stoverij met frietjes

Op dinsdag 15/03: groene salade met kopvlees

Op woensdag 16/03: varkenswangetjes met gestoofde prei

Op donderdag 17/03: chop choy met gamba’s

Op vrijdag 18/03: petit fours en virgin mojito

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees