VIDEO. Onderzoekscentrum opent hypermodern en peperduur megalab voor chips

Het Leuvense onderzoekscentrum voor nanotechnologie Imec heeft vrijdag, in aanwezigheid van verschillende ministers, een hypermoderne 'cleanroom' officieel geopend. In het megalab van 4.000 vierkante meter doet Imec onderzoek naar de nieuwste en toekomstige generaties chiptechnologieën. Aan het lab is twintig maanden gewerkt. Kostprijs: liefst 1 miljard euro.

hsb

Volgens Imec spelen microchips in de digitaliserende wereld een steeds belangrijkere rol. "Ingebouwd in onder meer toestellen, de omgeving, auto’s en kleding zullen ze bijdragen tot een efficiëntere en duurzame gezondheidszorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit, slimme duurzame steden en slimme industrie", klinkt het. Om dat te doen is er nood aan steeds krachtigere, energiezuinigere, snellere en goedkopere chips. Het onderzoek daarop kan nu in de nieuwe cleanroom.

'Een stofdeeltje dat op een chip valt, is zoals een meteorietinslag op een stad als Leuven'

"In zijn 32-jarig bestaan is Imec uitgegroeid tot het belangrijkste onafhankelijke nano-elektronicaonderzoekscentrum ter wereld en hebben we Vlaanderen op de wereldkaart gezet in het domein van nano-elektronica. Ons succes is het resultaat van de combinatie van ons breed internationaal partnernetwerk met de belangrijkste wereldspelers uit de chipindustrie, de aanwezigheid van talent en onze hightech infrastructuur. De nieuwe cleanroom zal ons toelaten om onze positie als chiponderzoekscentrum uit te bouwen en om hightech innovatie in de Vlaamse en wereldwijde industrie verder te stimuleren", zegt Luc Van den hove, de algemeen directeur en ceo van Imec.

Meteorietinslag

Omdat nanochips zo klein zijn (een nanometer is een miljoenste van een millimeter, nvdr.) moeten chips geproduceerd worden in een stofvrije en trillingsvrije ruimte. Een stofdeeltje dat op een chip valt, is zoals een meteorietinslag op een stad als Leuven. De cleanroom is trillingsvrij gemaakt door 831 betonnen palen die 18 meter diep in de ondergrond zitten, en een wafelplateau, een betonnen massa van 4.000 vierkante meter met een dikte van 0,9 meter.

Dankzij de nieuwe cleanroom wordt de infrastructuur van Imec uitgebreid tot 7.200 vierkante meter. Aan het imposante gebouw werd twintig maanden gewerkt. De reflecterende gevel, ontworpen door architect Stéphane Beel, moet het gebouw meer in de omgeving integreren. De totale investering bedraagt liefst 1 miljard euro.

De kostprijs van de cleanroom werd voor tien procent gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Daarom waren ook minister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters (beiden N-VA) van de partij op de officiële opening.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer