“Scientology is geen criminele organisatie in België”

“Scientology is geen criminele organisatie in België”

Foto: Belga

De Belgische afdeling van de Scientology-kerk is geen criminele organisatie. De correctionele rechtbank van Brussel heeft de vervolgingen in het proces tegen de twee vzw's vrijdag onontvankelijk verklaard.

Elf leden van de kerk, de vzw Scientology-kerk van België en de vzw Scientology-kerk Europe, stonden terecht op beschuldiging van onder meer afpersing, vervalsingen, bendevorming, het onwettig beoefenen van de geneeskunde en het niet-naleven van de wetgeving op de bescherming van het privéleven. Ze gaan door de uitspraak vrijuit.

Het proces tegen Scientology is het resultaat van twee onderzoeken. Het eerste ging al in 1997 van start toen een aantal ex-leden een klacht indienden wegens oplichting. Het tweede onderzoek kwam vanaf 2007 na een klacht van de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Orbem, over vermoedelijk valse jobaanbiedingen van Scientology.

In de loop van het proces, dat in oktober 2015 startte en pas in december eindigde, werden advocaten van de verdediging al met de dood bedreigd.

"Meer dan wazig onderzoek"

De uitspraak van de rechtbank begon met het vaststellen dat de Scientology-kerk een crimininele organisatie noch een misdadige vereniging is. Vervolgens stelde de rechtbank vast dat meerdere tenlasteleggingen tegen leden en ex-leden van de kerk verjaard zijn, waarop de rechtbank bepaalde dat, gezien het dossier, de vervolgingen onontvankelijk zijn.

Om deze beslissing te motiveren, wees de rechtbank naar het ontvangen dossier van het federaal parket. Hoewel het dossier meer dan 120 kartonnen dozen omvat, zou  onvolledig zijn en het onderzoek "meer dan wazig".

De rechtbank formuleerde scherpe kritiek op het dossier door te stellen dat het federaal parket er op had gemikt er het proces van een ideologie van te maken en dat dit ontoelaatbaar was. Een kritiek die tijdens de debatten meermaals werd geformuleerd door de verdediging.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees