De statistieken voorspellen: Club pakt de kop, Standard naar Play-off 1, Westerlo degradeert

De statistieken voorspellen: Club pakt de kop, Standard naar Play-off 1, Westerlo degradeert

Foto: Belga

Het wordt een drukke en waarschijnlijk geweldig spannende 30e speeldag in de Jupiler Pro League. Club Brugge en AA Gent strijden voor de koppositie richting de play-offs, drie teams vechten het uit voor de laatste plek in Play-off 1 en drie teams kunnen nog degraderen. Als we de statistieken mogen geloven ziet het er goed uit voor Club Brugge en Standard, en slecht voor Westerlo.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Volg de tussenstanden in de Jupiler Pro League hier LIVE!

Duel Club - Gent

Club Brugge heeft een bonus van twee punten op AA Gent. Blauw-zwart trekt naar OH Leuven, de Buffalo's naar Charleroi. Club staat niet voor een makkelijke opdracht in Leuven. Het verloor twee van zijn laatste zes wedstrijden aan Den Dreef. Bovendien vielen er in totaal liefst zes rode kaarten én 23 doelpunten. Het wordt dus ongetwijfeld een boeidende partij aangezien OHL moet vechten voor het behoud.

Toch lijkt Club vrij zeker om als leider de play-offs in te gaan. Charleroi is namelijk altijd goed tegen Gent. De Zebra's zijn zelfs ongeslagen in hun laatste vijf matchen tegen de Buffalo's, die op 1 maart 2014 voor het laatst konden winnen van Charleroi. Sindsdien won Charleroi twee keer en eindigde de confrontatie drie keer op een gelijkspel.

Conclusie: Club pakt de koppositie.

Duel om Play-off 1

Nog drie teams doen mee voor het laatste ticket voor Play-off 1: Standard, Zulte Waregem en Kortrijk. De Rouches staan er het beste voor en hebben genoeg aan een overwinning bij KV Mechelen. Essevee en de Kerels staan echter op amper één en twee punten, en dus kan Standard niet op zijn lauweren rusten.

Een trip naar Malinwa is nooit makkelijk, maar de Luikenaars doen het bijna altijd goed Achter de Kazerne. Standard won namelijk elf van zijn laatste twaalf wedstrijden tegen KV Mechelen. Enkel vorig jaar in maart werd met 1-0 verloren. Bovendien scoorde Standard tijdens die periode, buiten de nederlaag dus, ook steeds minstens twee keer tegen Malinwa.

Zulte Waregem krijgt Moeskroen over de vloer, dat zeker is van het behoud en dus niets te verliezen heeft. Toch moeten de troepen van Francky Dury oppassen. In de tot nu toe drie onderlinge confrontaties kon Essevee slechts één keer winnen. De andere twee duels eindigden op een gelijkspel, terwijl Zulte Waregem moet winnen en hopen op een misstap van Standard om die felbegeerde zesde plek te veroveren. Er vielen bovendien ook al vier rode kaarten tussen beide clubs.

En dan is er nog Kortrijk. De Kerels trekken naar Anderlecht, dat speelt om de kloof met Club en Gent niet nog groter te laten worden. Het wordt geen makkelijke opdracht voor de West-Vlamingen, die moeten winnen en hopen dat Standard en Zulte Waregem verliezen om zesde te eindigen. Kortrijk kon in tien pogingen nog maar één keer winnen in het Astridpark.

Conclusie: Standard naar Play-off 1.

Duel voor het behoud

Onderin gaat de strijd tussen Westerlo, OHL en STVV. De Kempenaars staan er het slechtste voor en blijven enkel in eerste klasse met een zege tegen Waasland-Beveren, dat niets meer te verliezen heeft. Toch is winnen in het Kuipje geen zekerheid voor het team van Bob Peeters. Westerlo kon in vijf pogingen namelijk nog nooit winnen van Waasland-Beveren. Het verloor zelfs drie keer... Veel goals lijken er wel te gaan vallen, aangezien de bezoekers minstens twee goals incasseerden in zeven van hun laatste acht uitmatchen, en Westerlo in hun laatste drie matchen in het algemeen.

OHL lijkt dus met een gerust hart Club te kunnen ontvangen. Al mogen de Leuvenaars niet zomaar op hun beide oren slapen. Blauw-zwart speelt nog voor de koppositie richting de play-offs en wie weet kan Westerlo wel eens winnen van Waasland-Beveren. Het lijkt een onhaalbare kaart voor OHL om wat te rapen tegen Club, maar het won wel twee van zijn laatste zes confrontaties met de Bruggelingen, beide aan Den Dreef.

STVV heeft genoeg aan een gelijkspel, thuis tegen Lokeren. De Limburgers hebben namelijk twee matchen meer gewonnen dan Westerlo en dat maakt het verschil bij een gelijk aantal punten. De laatste twee onderlinge confrontaties eindigden in een gelijkspel, maar daarvoor leed STVV drie keer op rij een nederlaag tegen de Waaslanders. De laatste zege van de Limburgers dateert al van 16 januari 2010.

Conclusie: Westerlo degradeert naar tweede.

Lees hier alles wat nog kan op de slotspeeldag in de Jupiler Pro League!

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.