Femke Van den Driessche gaat zich niet verdedigen voor ‘motortje’ en stopt met veldrijden

Femke Van den Driessche gaat zich niet verdedigen voor ‘motortje’ en stopt met veldrijden

Foto: vrt

Veldrijdster Femke Van den Driessche heeft beslist om zich dinsdag niet te verdedigen voor de Disciplinaire Commissie van de UCI. Ze stopt met onmiddellijke ingang met veldrijden. Er wachtte haar een boete van liefst 50.000 euro.

Na de wedstrijd voor beloften bij de vrouwen op het WK veldrijden in Heusden-Zolder werd er op zaterdag 30 januari bij een controle mechanische fraude vastgesteld bij een van de fietsen die klaarblijkelijk zou toebehoren aan veldrijdster Femke Van den Driessche. Er werd een motor ontdekt, waarna de UCI de verdachte fiets meteen in beslag nam. Volgens de jonge Belgische renster was de fiets niet van haar, maar van een trainingsvriend en belandde de fiets per ongeluk in haar kamp.

Lees hier: Hoe een 19-jarig meisje de wielerwereld op zijn kop zette

Loodzware straf

Morgen (dinsdag) 15 maart moest de veldrijdster zich normaal gezien gaan verdedigen voor de UCI. Voor technologische fraude riskeert ze een levenslange schorsing en een boete van om en bij 50.000 euro. De UCI eiste dus een strenge straf. Geen twee jaar, zoals gebruikelijk bij ‘normale’ dopingzaken, of de maximaal voorziene vier jaar, maar onverbiddelijk levenslang.

“Proces is al gevoerd”

“Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle stop te zetten”, klinkt het in de mededeling. “Ik heb voor mezelf uitgemaakt met veldrijden te stoppen. Mijn proces is overigens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen. De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone. Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters. Ik wil mijn leven verder zetten in alle rust en sereniteit en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.