Femke Van den Driessche: hoe een 19-jarig meisje de wielerwereld op zijn kop zette

Femke Van den Driessche: hoe een 19-jarig meisje de wielerwereld op zijn kop zette

Foto: BELGA

Meer dan een gerucht waren 'fietsen met motortjes' voor 30 januari 2016 niet, maar toen werd het officieel: de UCI trof tijdens het WK veldrijden een fiets met motortje aan bij de materiaalpost van Femke Van den Driessche. Plots was de 19-jarige wereldnieuws. Een chronologisch overzicht.

Wat voorafging: Femke Van den Driessche is Europees kampioene bij de U23 en is een van 's lands meest veelbelovende veldrijdsters. Ook voor het WK in Zolder worden haar kansen hoog ingeschat. De Van den Driessches zijn een echte wielerfamilie, maar broer Niels is wel geschorst wegens dopinggebruik.

30 januari: Het WK veldrijden wordt opgeschrikt door een eerste geval van mechanische doping. Het gaat om een fiets die gevonden werd in het kamp van Belgische belofte en regerend Europees kampioene Femke Van den Driessche. Haar vader zegt dat “iemand uit haar entourage de fiets tot in de materiaalpost bracht” en ontkent dat de fiets in kwestie gebruikt werd tijdens het WK. De reacties liegen er niet om. Bondscoach Rudy De Bie reageert verbolgen op het nieuws over de mechanische fraude in het kamp van de Belgische belofte Femke Van den Driessche. “Het is een schande wat de entourage van Femke de Belgische federatie lapt”, vertelde De Bie. Eddy Merckx is ook kwaad: “Ik vind dit erger dan doping. Ze moeten haar levenslang schorsen”, zegt hij. Hij zwakt zijn woorden later wel af: “Als Femke kan bewijzen dat ze niet met die fiets reed, is een schorsing niet nodig.”

31 januari: Femke Van Den Driessche spreekt zelf voor het eerst over de heisa rond mechanische doping in haar materiaalpost. Voor de camera is een wenende Van Den Driessche duidelijk: “Ik wist helemaal van niets. De fiets is van een vriend, die samen met mij trainde.”

Lees verder onder het filmpje

1 februari: De geruchtenmolen over Femke Van den Driessche draait volop. Collega’s wijzen naar de Koppenbergcross van 1 november 2015. Daarin knalde de 19-jarige op de steile Koppenberg liefst tien seconden sneller naar boven dan haar concurrentes. “Ik had toen het gevoel dat ze daar iets deed wat niet kan”, zegt de Nederlandse Maud Kap­theijns. “Een week later tijdens het EK merkte ik het ook. Tot voor de Koppenberg reed ik haar steeds op twee minuten. Op het EK had ik een superdag en reed ze 20 seconden voor mij.” Het nieuws gaat de wereld rond: de BBC, SkySports, CNN: onze landgenote is wereldnieuws. En nog slecht nieuws: de Italiaanse fietsenfabrikant Wilier Triestina kondige aan juridische stappen te ondernemen tegen de verantwoordelijken voor de “technische fraude”. Intussen bevestigt een vriend haar verhaal: “Het is mijn fiets”, zegt hij.

10 februari: De Internationale Wielerunie UCI verwijst de zaak rond mechanische doping naar de Disciplinaire Commissie. Voor technologische fraude riskeert de renner of renster in kwestie een schorsing van minimum zes maanden en een boete van 18.000 euro tot 180.000 euro (20.000 en 200.000 Zwitserse frank). Voor het team, dat eveneens voor minimum zes maanden geschorst kan worden, kan die boete zelfs oplopen van 90.000 euro tot 900.000 euro (100.000 tot 1 miljoen Zwitserse frank). Onze wielerredacteur Wim Vos begrijpt het niet: "Zelfs Ricco, de meest notoire recidivist van het moderne wielrennen, kreeg aan het einde van de rit ‘slechts’ twaalf jaar. Maar een wicht dat tot Nieuwjaar nooit een vlieg kwaad had gedaan en zich straks voor het eerst bij de UCI moet verantwoorden, zou tot haar dood niet meer mogen fietsen? Alle begrip dat de wielersport een voorbeeld wil stellen, maar zonder redelijkheid wordt daadkracht roekeloosheid en verlies je alle verhoudingen uit het oog."

20 februari: De Belgische wielerbond KBWB voert de strijd tegen mechanische doping op. De bond beraadt zich over de aankoop van een gesofisticeerde scanner waarmee ze snel en efficiënt fietsen kan controleren.

6 maart: Van den Driessche weet welke straffen de procueur eist: een levenslange schorsing en een schadevergoeding van om en bij 50.000 euro. Een ongezien zware eis. “We willen een eerlijke kans, geen schijnproces”, zegt haar advocaat dan nog.

14 maart: De dag voor Femke in het Zwitserse Aigle bij de Internationale Wielerbond (UCI) moet proberen te redden wat er te redden valt. Maar ze gooit de handdoek in de ring: “Mijn proces is al gevoerd.” Ze zal zich niet verdedigen. Haar veldritcarrière geeft ze op.

26 april: Het officiële verdict is gevallen: De disciplinaire commissie van de internationale wielerunie UCI legt Femke Van den Driessche een schorsing van zes jaar op. De inmiddels gestopte renster moet ook een boete van 20.000 Zwitserse frank (18.180 euro) betalen, bovenop alle (nog te bepalen) gerechtskosten. Van den Driessche is met terugwerkende kracht geschorst vanaf 11 oktober 2015. De sanctie eindigt op 10 oktober 2021. Haar resultaten vanaf 11 oktober 2015 worden geschrapt. Ze moet dus haar Europese en Belgische titel bij de beloften (U23) inleveren. Daarnaast moet ze de betrokken organisaties het verkregen prijzengeld terugstorten.

Corrigeer