Anderhalf miljoen euro voor restauratie bouwvallige kerk

Anderhalf miljoen euro voor restauratie bouwvallige kerk

De Sint-Pieterskerk is al sinds eind december dicht omdat het gebouw niet langer veilig bleek. Foto: yds

Gooik / Leerbeek -

Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van 1,5 miljoen euro toe voor de restauratie van de beschermde Sint-Pieterkerk in Leerbeek. De werken kunnen mogelijk na de zomer al starten.

Deze Sint-Pieterskerk is al sinds eind december dicht omdat het niet langer veilig bleek voor bezoekers het bouwvallige gebouw open te houden. Maar dat het niet goed ging met de Sint-Pieterskerk, wist men in de parochie en bij de gemeente al langer.

Twaalf jaar geleden bracht Monumenten en Landschappen in de kerk al een beschermplafond aan om naar beneden vallende plaasteren onderdelen op te vangen. Dit beschermplafond wilde de gemeente eind vorig jaar vervangen en liet daarom een inspectieteam ter plaatse komen. Hier bleek al snel dat men er met voorlopige maatregelen niet meer zou komen en dat definitieve herstellingen zich opdrongen. Ondertussen vroeg de gemeente aan de Monumentenwacht om ook de rest van het gebouw eens te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek al snel dat ook de buitenkant van de Sint-Pieterskerk gevaarlijke mankementen vertoont. Die mankementen zijn zo ernstig dat de veiligheid van de kerkbezoekers in het gedrang komt.

De Sint-Pieterkerk in Leerbeek werd gebouwd tussen 1769 en 1773 en is een opmerkelijk gaaf voorbeeld van een classicistische plattelandskerk. Sinds december 2000 is het gebouw beschermd als monument. De kerk maakt ook deel uit van het beschermde dorpsgezicht 'de dorpskern van Leerbeek'. Eerder, in 1979, is ook het orgel in de kerk al beschermd. Vandaar dat de minister nu met de nodige subsidies over de brug komt om de restauratie binnen en buiten vooruit te helpen.

"Goed nieuws", vindt ook burgemeester Michel Doomst (CD&V). "We hebben ondertussen niet stil gezeten.Het architectenbureau PajoPlan heeft er voor gezorgd dat we de werken vrij snel kunnen aanbesteden. Mogelijk kan de restauratie na de zomer al beginnen".

Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio