Stotteraars boos omdat aan therapie-uren wordt geknabbeld

Stotteraars boos omdat aan therapie-uren wordt geknabbeld

Een logopediste doet spraakoefeningen met een kind.

De vzw Best, een belangenvereniging voor stotteraars, is boos omdat het aantal terugbetaalde therapie-uren voor stotteraars voortaan met een derde wordt ingekrompen.

“Wij zijn verontwaardigd omdat tien jaar geleden het aantal terugbetaalde therapiesessies al was verminderd met twee derde en er nu nog eens een derde wordt afgeknaagd”, zegt Gert Reunes, voorzitter van Best, logopedist en zelf stotteraar. Dat is afgesproken in de nieuwe conventie die vandaag werd afgesloten tussen de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL) en het RIZIV.

“In de nieuwe overeenkomst daalt het aantal terugbetaalde therapie-uren voor stotteraars van 96 naar 64, wat te weinig is om afdoende te worden behandeld”, aldus Reunes.

Op dit moment kost een uur therapie ongeveer 22 euro. 75% daarvan wordt terugbetaald.

“Het is vooral erg omdat de Vlaamse Logopedisten Vereniging (VVL) deze vermindering van het aantal therapie-uren als pasmunt heeft gebruikt voor een verhoging van het honorarium van de logopedisten. Een opslag op de kap van de patiënt dus”.

De VVL had een verhoging van 12 euro bruto per uur gevraagd maar krijgt uiteindelijk maar 1,28 euro of 65 cent netto per uur.

Grootgebruikers

De VVL , die 2500 logopedisten als leden telt, is het niet eens met de kritiek van de belangenvereniging van de stotteraars: “Er is een aantal grootgebruikers onder de stotteraars”, zegt woordvoerder Piet Ceuppens. “Maar wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat 9 op 10 patiënten geen nood heeft aan alle voorziene therapie-uren. In het buitenland zijn de therapiesessies overigens een stuk korter dan bij ons”.

De vermindering van het aantal sessie-uren geldt trouwens ook voor leerproblemen als dyslexie en discalculie.

“De nieuwe overeenkomst zet vooral in op ouderbegeleiding”, aldus het VVL. “Het blijkt immers dat het bijzonder efficiënt kan zijn als ouders mee helpen bij de therapie van hun kind. Dat verkort de therapie. Daarom zal de begeleiding van ouders nu ook terugbetaald worden”

Naast een hoger honorarium voorziet de nieuwe conventie ook in een sociaal statuut voor de ongeveer 7000 logopedisten in ons land. Op basis van de prestaties zal voor het pensioen een appeltje voor de dorst worden weggelegd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees