Auteur: “Mensen die IJzertoren opbliezen werkten voor het Belgische leger”

Diksmuide -

Tijdens de nacht van 15 op 16 maart 1946 is de IJzertoren gedynamiteerd. Er is veel onderzoek gebeurd naar de opdrachtgevers en de uitvoerders van deze aanslag. Twaalf mensen zijn destijds voorgeleid, maar er is nooit iemand veroordeeld.

Het Museum aan de IJzer organiseert morgen, 16 maart, een academische zitting over de dynamitering van de IJzertoren. Specialisten laten dan hun licht schijnen over wat zeventig jaar terug precies gebeurd is. De ondertussen gepensioneerde beroepsjournalist Willy Moons maakte al een eigen studie over de historische gebeurtenis. Dat leidde tot de publicatie van een  boek, Het taboe van Vlaanderen.

“De mensen die de IJzertoren deden ontploffen, waren vier burgers die werkten voor de ontmijningsdienst Dovo van het Belgische Leger’, vertelt Moons, 77 jaar intussen. “Zij voerden de dynamitering op bevel uit. Ik weet wie die mensen waren, maar het heeft geen enkele zin meer om namen te noemen: ze zijn allemaal overleden. Toenmalig burgemeester van Houthulst en parlementslid Hubert De Groote wordt als de politieke opdrachtgever beschouwd”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees