Stad keurt vergunning uitbreiding luchthavengebouw goed, ondanks negatief advies van Monumentenzorg

Stad keurt uitbreiding luchthaven goed, ondanks negatief advies

Stad keurt uitbreiding luchthaven goed, ondanks negatief advies

De vertrek- en aankomsthal van Antwerp Airport. Foto: BELGA

Deurne -

De stad Antwerpen heeft de bouwvergunning voor de uitbreiding van het luchthavengebouw van Deurne goedgekeurd. “Ondanks het negatieve advies van Monumentenzorg en de stedenbouwkundig ambtenaar”, zegt Ingrid Pira (Groen).

De uitbreiding van de aankomst- en vertrekhal van de luchthaven van Deurne, officieel Antwerp Airport, omvat onder andere een nieuw volume van 33 meter breed en bijna 12 meter diep. “En die vergunning werd verleend ondanks het negatieve advies van de dienst Monumentenzorg en de stedenbouwkundig ambtenaar”, zegt Ingrid Pira (Groen).

“Het Antwerpse college van N-VA, CD&V en Open VLD legt deze bezwaren doodleuk naast zich neer. Ze verbindt wel één voorwaarde aan de vergunning: het behoud van de historische spanten, maar dat is slechts een zoenoffer aan Monumentenzorg. Het gebouw zelf wordt volledig veranderd en het aanzicht wijzigt totaal. Met deze uitbreiding zal dit waardevolle gebouw zijn modernistische uitstraling en historisch karakter verliezen.”

Volgens Pira bewijst dit nogmaals dat de wil van de luchthaven wet is. “Alles wat de luchthaven vraagt, krijgt ze”, zegt Pira. “Er wordt de luchthaven niets in de weg gelegd. Eerder was er al de uitbreiding van parkeerplaatsen waar blijkbaar geen stedenbouwkundige vergunning voor nodig was, nu dit. De luchthaven wint altijd.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) ontkent. “Mevrouw Pira heeft maar één doel en dat is alles fnuiken wat op de luchthaven gebeurt”, zegt de schepen. “Wij gaan niet op de knieën voor wat de luchthaven vraagt. Integendeel, we hebben hen erop gewezen dat ze hun huiswerk niet ten gronde hebben gedaan. Wij hebben de stedenbouwkundige aanvraag inderdaad goedgekeurd, maar onder strikte voorwaarden.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio