Femke Van den Driessche kondigt vlak voor proces aan dat ze stopt met veldrijden

Broer Van den Driessche: “UCI speelt vuil spelletje met Femke”

Broer Van den Driessche: “UCI speelt vuil spelletje met Femke”

Foto: EPA

Een dag voor de start van haar proces in Zwitserland, maakte Femke Van den Driessche bekend dat ze stopt met veldrijden. De reden: de tienduizenden euro’s boete en procedurekosten die haar boven het hoofd hangen. “Ik kan dat gewoon niet betalen”, zegt ze. Volgens haar entourage krijgt ze geen kans op een eerlijk proces.

Veldrijden op Sportwereld.be

Vandaag bepleit dus niemand de verdediging van Femke op haar proces. Ook haar advocaten niet. “We vinden dat jammer, maar begrijpelijk”, zegt advocaat Kristof De Saedeleer. “Femke is 19 en een amateursporter die enkel dit jaar wat prijzengeld won. Ze heeft niet dezelfde middelen als Alberto Contador destijds.”

Haar entourage zegt dat Femke daardoor geen eerlijk proces krijgt. “De UCI speelt het vuil”, zegt broer Niels. “Ze zetten ons het mes op de keel. We krijgen niet eens de kans om ons deftig te verdedigen. De UCI wil Femke gewoon aan de schandpaal nagelen. Femke moet hangen en als voorbeeld dienen.”

“Ik kan die reactie begrijpen”, zegt professor Frank Hendrickx, expert sportrecht aan de KU Leuven. “Oké, aan een wedstrijd van de UCI zijn regels verbonden. Maar een sporter zit vast in dat systeem. Dan zou de rechtstoegang laagdrempelig moeten zijn. Het zou eerlijker zijn als ze in haar eigen land berecht wordt, en in haar eigen taal. Bovendien is het betreurenswaardig dat iemand zich terugtrekt omdat ze het gevoel heeft dat het proces al gevoerd is in de media.”

Verdediging of niet, het proces gaat vandaag wel door. Omdat Van den Driessche nu officieel vroeg om geen extra kosten te maken, kan ze allicht onder de procedurekosten uit. Maar er hangt haar – naast een schorsing – nog altijd een zware boete tot 50.000 euro boven het hoofd. Of ze die kan ontlopen nu ze haar licentie heeft afgegeven, is nog niet duidelijk.

Corrigeer