Matthews: “Sanremo is groter dan de Ronde of Roubaix”

Matthews: “Sanremo is groter dan de Ronde of Roubaix”

Foto: AFP

Michael Matthews (Orica-GreenEdge) slaagde niet in zijn opzet het eindklassement van Parijs-Nice binnen te rijven. Wel maakte hij indruk op zijn tegenstanders en wordt hij als één van de topfavorieten beschouwd voor Milaan-Sanremo zaterdag. “Ik zou graag de derde Australische winnaar worden van deze mooie klassieker”, zegt hij.

Wielrennen op Sportwereld.be

Michael Matthews heeft geen sterallures. Al mag hij dan twee overwinningen in Parijs-Nice behaald hebben, toch moet ook hij geduld uitoefenen voor het persmoment na afloop van de rit waar Bouhanni de overwinning greep. Zittend en wachtend op een stoeltje maakt hij tijd om het even over Milaan-Sanremo te hebben, zijn favoriete koers, na de Amstel Gold Race. “Er zijn nog maar twee Australiërs die er in geslaagd zijn om La Primavera te winnen, Matthew Goss (2011) en Simon Gerrans (2012). Toen ik hen zag winnen, inspireerde het mij om ooit hetzelfde te realiseren. Het is een klassieker die me ligt, ik geniet er van. Een klassieker die voor mij persoonlijk ook groter is dan de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Natuurlijk wil ik in de toekomst graag de Ronde eens rijden en me er misschien op toeleggen, maar daarvoor is het nu nog te vroeg (Matthews reed ze nog nooit als prof, wel werd hij in 2010 tweede in de beloftenversie na winnaar Marko Kump, red). Ik wil eerst Sanremo en de Amstel op mijn palmares vooraleer ik naar de Ronde trek. Parijs-Roubaix spreekt me dan weer minder aan.”

Zelf nam hij voor de eerste keer deel aan Milaan-Sanremo in 2011 en werd hij toen 107e. In 2014 78e en vorig jaar brak hij door met een derde plaats, na winnaar John Degenkolb en Alexander Kristoff. “Ik had toen nog niet de ervaring die ik nu wel heb”, zegt hij daarover. “Ik had de benen om te winnen, maar liet me verrassen in de sprint, raakte ingesloten en mijn kans op de zege was voorbij. Ik ben nu een jaartje ouder, heb de finale al eens gereden en ik start er nu met meer vertrouwen. Het is een lange koers, maar een wedstrijd die ik wel heel goed ken, omdat ik vaak train in de buurt (Matthews woont in Monaco, red). Bovendien zijn het beklimmingen die voor mij niet te moeilijk zijn, die ik kan overleven en daarna kan ik rekenen op mijn sprint.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.