Vooral Mechelen en Leuven profiteren van mobiliteitsprobleem in de hoofdstad

Bedrijven vluchten weg uit onbereikbaar Brussel

Brussel -

De bedrijven ruilen onze ­dure en moeilijk bereikbare hoofdstad almaar vaker in voor Vlaamse centrum­steden. Terwijl in Brussel 40 procent minder kantoorruimte verhuurd en verkocht wordt, stijgt dat in Mechelen met 85 procent. “Hoog tijd dat Brussel wakker wordt en in actie schiet”, klinkt het bij werkgeversfederaties Voka en Beci.

“Er staat vandaag 250 kilometer file op onze wegen. En voor de rest de klassieke pijnpunten.” Autopendelaars richting Brussel kennen het riedeltje intussen. De bedrijfsleiders eveneens. De toenemende mobiliteitsproblemen en, in iets mindere mate, de hogere huurprijzen (150 euro/m2 versus gemiddeld 120 euro/m2 in Vlaanderen) jagen jaarlijks honderden bedrijven weg uit het Brusselse stadscentrum.

“Met een verkochte en verhuurde oppervlakte van 288.000 m2 kantoorruimte in 2015 blijft Brussel de grootste regionale kantorenmarkt. Maar de daling tegenover 2014 – toen nog 461.000 m2 verkocht en verhuurd werd – is overduidelijk”, zegt Louis De Clercq van vastgoedgroep Hugo Ceusters-SCMS, één van de grotere spe­cialisten in winkel- en kantorenvastgoed. De daling in Brussel bedraagt bijna 40 procent, en het is vooral Vlaanderen dat daar van profiteert.

“Veel spin-offs en start-ups, maar ook gevestigde bedrijven en overheden kiezen almaar ­vaker bewust voor een Vlaamse provinciestad. Zo groeien steden als ­Mechelen, Gent en Leuven uit tot volwaardige kantoorsteden”, zegt De Clercq.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio