Groen licht voor deze bijzondere opsporings- en inlichtingenmethoden

Groen licht voor deze bijzondere opsporings- en inlichtingenmethoden

Foto: IMAGEGLOBE

De ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet voor een uitbreiding van zowel de bijzondere opsporingsmethoden (BOM) die het gerecht mag toepassen, als voor de bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) waarvan de inlichtingendiensten gebruik kunnen maken. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De uitbreidingen aan de BOM-wet moeten de mogelijkheden aanpassen aan de technologische evoluties op het vlak van internet, elektronische communicatie en telecommunicatie. Zo komt er een preciezer kader voor onderzoek waarbij toegang tot informaticasystemen kan worden beslist door een officier van de gerechtelijke politie, het parket of een onderzoeksrechter. Voortaan wordt het ook mogelijk om bij inkijkoperaties, waarbij men heimelijk een plaats betreedt, gesloten voorwerpen te openen en voorwerpen mee te nemen.

De wettekst, die in eerste lezing groen licht kreeg, voorziet een specifiek regime om interacties en infiltraties uit te voeren op het internet. Er komt ook een uitbreiding van de observatietermijn van één naar drie maanden. Wat betreft het onderscheppen van de telecommunicatie wordt de lijst van misdrijven uitgebreid met seksuele uitbuiting van kinderen, mensensmokkel en valsemunterij.

Bevriezing van gegevens

Daarnaast is sprake van de invoering van een snelle procedure van provisionele bevriezing van gegevens in het kader van een strafonderzoek. Ook wordt de oprichting voorzien van een gegevensbank met “stemafdrukken” die binnen een gerechtelijk onderzoek zijn gedaan. Dat moet helpen de betrokkenen te identificeren en verbanden binnen het onderzoek te kunnen maken.

De wijzigingen aan de BIM-wet zorgen ervoor dat de Staatsveiligheid voortaan telefoontap, hacking en het vorderen van bankgegevens kan gebruiken bij het opvolgen van extremitische groeperingen en personen, bijvoorbeeld haatpredikers, en bij de strijd tegen inmengingsactiviteiten van buitenlandse mogendheden.

Buitenland

In de toekomst zal de Staatsveiligheid ook BIM-methoden kunnen gebruiken in het buitenland. Als er bijvoorbeeld een telefoon wordt gepleegd vanuit België naar het buitenland, dan is de elektronische communicatie over de grens ook gedekt. De wettekst breidt bovendien de mogelijkheid uit voor privépersonen en instanties om informatie aan de inlichtingendiensten mee te delen.

Er wordt een hoogdringendheidsprocedure ingevoerd voor alle specifieke methoden, bijvoorbeeld om snel over te gaan tot een observatie indien dat nodig is. De bestaande hoogdringendheidsprocedure voor de uitzonderlijke methoden breidt dan weer uit, bijvoorbeeld om snel een telefoontap te organiseren.

Derden

De tekst voert een nieuwe specifieke methode in om de inlichtingendiensten de mogelijkheid te bieden vervoers- en reisgegevens te vorderen. Er komt voorts een wettelijke bevestiging van de mogelijkheid om een beroep op derden te doen, zoals een slotenmaker of een beheerder van een informaticanetwerk. Om hun agenten te beschermen, krijgen de inlichtingendiensten de mogelijkheid gebruik te maken van fictieve identiteiten. Daarnaast zal een bijzondere procedure gelden om buitenlandse inlichtingenofficieren die in België onder een dekmantel spioneren, op te volgen.

Providers die in België een telecomdienst verlenen, zullen voortaan onder de medewerkingsplicht vallen. Binnen zowel de Staatsveiligheid als de inlichtingendienst van het leger (ADIV) kan een interventieteam worden opgericht met als opdracht de bescherming van het personeel, de infrastructuur en de goederen van de dienst.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees