TIPS. Zo raakt u niet verblind door de laagstaande zon

TIPS. Zo raakt u niet verblind door de laagstaande zon

Foto: ss

In het voorjaar vormt een laagstaande zon bij helder weer dikwijls een groot probleem voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. De weggebruikers raken verblind en veroorzaken zo ongelukken. Deze tips helpen u om het veilig te houden op de weg:

Ongevallen door een laagstaande zon gebeuren vaak vlak voor en tijdens het voorjaar. “De zwakke weggebruiker - fietsers en voetgangers - is daarvan meestal het slachtoffer”, zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie Touring. “Een automobilist moet bij laagstaande zon dus goed voorbereid de weg op gaan en enkele voorzorgen nemen.”

Houd de ruiten proper

Bij een laagstaande zon zijn het vuil en de krasjes op uw autoruiten beter zichtbaar. Dat kan uw zicht nog meer belemmeren. Houd uw ruiten dus proper door de wagen op tijd schoon te maken en door voldoende ruitenwisservloeistof te sproeien.

Zorg er ook voor dat de binnenkant van de ruit proper is. Dat kunt u doen met behulp van een glasreinigingsmiddel en een droge doek.

Goede zonnebril

Voorzie in een goede zonnebril die u altijd in de wagen kunt laten liggen. Zo wordt de felheid van de zon voor uw ogen verminderd.

Denk er ook aan om de zonnekleppen van de wagen correct te gebruiken.

Maak u zichtbaar

Niet alleen u, maar ook de andere weggebruikers hebben last van de laagstaande zon. Het is dus belangrijk dat u goed zichtbaar bent voor de anderen. Zet daarom de lichten van uw wagen aan zodat u goed gezien wordt in het verkeer.

Pas uw rijgedrag aan

Wanneer u merkt dat de laagstaande zon u en de andere weggebruikers hindert, pas dan meteen uw rijgedrag aan. Houd voldoende afstand en minder uw snelheid zodat u meer tijd heeft om te reageren.

Bent u toch betrokken bij een ongeval? “Dan is het belangrijk dat bestuurders weten dat het mogelijk is om aan te geven dat de laagstaande zon aan de basis van het ongeluk lag”, klinkt het bij Touring.

Hoe het niet moet:

Corrigeer

MEER NIEUWS