Terreurexpert: “Jihadcel in Vorst was aanslag aan het voorbereiden”

Terreurexpert: “Jihadcel in Vorst was aanslag aan het voorbereiden”

Foto: BELGA

De antiterreuroperatie van dinsdag in Vorst heeft blijkbaar een jihadistische terreurcel, al dan niet in wording, verrast. De huiszoeking gebeurde net op het moment dat de cel iets aan het bekokstoven was, mogelijk een aanslag in een Europese stad. Dat zegt contraterreurexpert Claude Moniquet in een interview met persagentschap Belga.

Net zoals eerder al werd verteld, bevestigt ook Claude Moniquet dat de agenten onmogelijk konden weten dat er zich zulke gevaarlijke personen schuilhielden in het huis in Vorst. “De huiszoeking was een eerder banale actie in een appartement, waarvan men dacht dat het leegstond omdat er geen water- of elektriciteitsabonnement was. De agenten hadden dan ook een minimum aan voorzorgsmaatregelen getroffen. Maar ze zijn uiteindelijk op een terreurcel, of een terreurcel in een beginstadium gestoten.

Volgens Moniquet is het duidelijk dat de terreurcel iets aan het bekokstoven was. “Het ging om zwaarbewapende personen, getuige daarvan de aanwezigheid van 11 laders van kalasjnikovs. Bovendien weet men sinds de aanslagen van Parijs dat we gelijktijdige en gecoördineerde aanslagen in verschillende Europese steden kunnen verwachten. ISIS spreekt erover in zijn propaganda, de inlichtingendiensten beschikken over aanwijzingen in die richting.” En het ergens ook logisch, zegt Moniquet. Met de lente in aantocht zullen de grondgevechten en luchtaanvallen in Irak en Syrië nog toenemen en dat zal IS verzwakken. De enige mogelijkheid die IS dan heeft om een afleiding te veroorzaken is het plegen van aanslagen in het buitenland. “De knipperlichten stonden al lang voor 13 november op rood, we wisten sinds begin 2015 dat er een grote kans op aanslagen bestond. Dat besef is nu nog groter. We weten dat ze er de middelen voor hebben. Ik zou overigens niet verwonderd zijn indien we in de loop van de komende dagen een golf van politieacties zien in landen als Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk”, klinkt het.

Het is niet duidelijk of de vele antiterreuracties, zoals die in Vorst, daar iets aan kunnen veranderen. Het verstoort de plannen van de terroristen wel, maar hen tegenhouden zal het niet. “Het incident in Vorst toont aan dat de jihadisten erg vastbesloten zijn. Dit zijn mensen die de trekker overhalen nog voor ze nadenken of praten. Er valt absoluut niet te onderhandelen, zij zijn er om te doden of gedood te worden.”

Eén leven van minder groot belang dan organisatie

Mohamed Belkaïd, die bij de actie werd doodgeschoten, heeft zich bijvoorbeeld duidelijk opgeofferd om de politie op te houden en om zijn medeplichtigen te laten ontsnappen. Het toont aan dat zijn leven van minder groot belang was dan de organisatie en zijn medeplichtigen. Ook zijn profiel baart zorgen, hij was amper gekend bij de politie. Tegelijkertijd hebben de speurders met een beetje geluk, in het appartement niet alleen dna-sporen aangetroffen maar ook informaticamateriaal en telefoongegevens.

“Dat zou ons meer informatie kunnen opleveren over de banden tussen de verschillende cellen in Europa, de identiteit van diverse personen of hun geografische locatie kunnen bevestigen of onthullen. Maar zeker weten we dit nog niet, daarvoor is het te vroeg. De twee gevluchte verdachten hebben er waarschijnlijk alles aan gedaan om computers en telefoons mee te nemen. En indien ze op hun vlucht toch gelokaliseerd worden, zullen ze met geweld reageren. Want deze personen beschikken altijd over bergplaatsen en hebben geen problemen om aan wapens te geraken. De kans dat ze levend kunnen worden gevat, is zeer klein”, besluit Moniquet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees