Negen jaar en 106 per uur met de Porsche van papa

Jongen (9) rijdt met Porsche: "Eigenaar wordt zo snel mogelijk verhoord"

Jabbeke - Een hallucinant filmpje laat zien hoe een negenjarige jongen achter het stuur van een Porsche zit en door een volwassen man – allicht zijn vader – wordt aangemoedigd om sneller en sneller te rijden. Het jongetje scheurt door de bebouwde kom in het West-Vlaamse Jabbeke en haalt tot 106 km per uur. Meer dan dubbel zo snel als toegelaten dus. De volwassene die alles filmt moet er hard om ­lachen. De rit eindigt zonder brokken, maar de beelden krijgen zonder twijfel een gerechtelijk gevolg. Intussen heeft de politie de vader van het jongetje geïdentificeerd.

Afgelopen zaterdagmiddag. De man op de passagierszetel schiet de eerste beelden van zijn drie minuten durende video. Heel duidelijk is te zien dat een jongetje van negen alleen achter het stuur zit. De leren zetel van de Porsche Cayenne staat zo dicht bij het stuur geschoven dat het kind zelf tot bij de pedalen kan.

“Waauw, het is zo eng”, zegt het jongetje terwijl hij met de luxewagen door de straten van Jabbeke rijdt. De volwassen man naast hem moet er hard om lachen, terwijl hij de hele rit met zijn smartphone blijft filmen. Vermoedelijk gaat het om de vader van het jongetje aangezien bronnen bevestigen dat die man de eigenaar is van de Porsche Cayenne. Achterin de wagen zit ook een vrouw, mogelijk de moeder van het kind.

"Kom, volle bak nu"

Op de beelden is te zien hoe het ­jongetje zich op de weg concentreert terwijl hij amper boven het stuur kan kijken. Merkwaardig genoeg lijkt het kind goed te beseffen wat het doet: bij het inslaan van een andere straat gebruikt het zoals het hoort steevast de richtingaanwijzers. De man naast hem lijkt het allemaal fantastisch te vinden. Hij zet de muziek nog wat harder, en na het passeren van een rotonde maant hij het jongetje aan om veel sneller te gaan rijden. “Kom, volle bak nu. Volle gas”, zegt de man letterlijk.

De jongen zegt aanvankelijk dat hij dat niet wil. Maar op de snelheids­meter is duidelijk te zien hoe hard de wagen even later gaat. De Porsche ­Cayenne haalt tijdens de onverantwoorde rit snelheden tot maar liefst 106 kilometer per uur, terwijl in de bebouwde kom slechts 50 km per uur is toegelaten.

“Waauw, ik rij met een Porsche. Ik dacht dat dat veel moeilijker ging zijn”, zegt het jongetje. De man naast hem brabbelt af en toe iets onverstaanbaars. Maar de hele tijd lijkt hij zich kostelijk te amuseren. Net zoals de vrouw trouwens, die je opgelucht hoort lachen wanneer het jongetje de luxewagen keurig op de oprit van een woning in Jabbeke parkeert.

Eigenaar is bekend

De eigenaar van de Porsche is intussen bekend, bevestigt de woordvoerder van de politiezone Kouter, waar Jabbeke onder valt. "Onze diensten hebben hem zelf opgespoord. Hij zal nu zo snel mogelijk verhoord worden en krijgt al zeker één proces-verbaal voor het ter beschikking stellen van een voertuig aan iemand die geen rijbewijs heeft. Daarna is het aan de rechter om te beslissen welke straf hij krijgt. De jongen zelf kan niet gestraft worden gezien zijn jonge leeftijd", klinkt het. "Maar wat die vader doet, is een voorbeeld van hoe het niet moet."

"Een van de zwaarst mogelijke overtredingen"

"Iemand uitdagen om te snel te rijden is een vierdegraadsovertreding, of een van de zwaarst mogelijke overtredingen in onze wegcode", zegt Kathleen Stinckens, persmagistraat en politierechter in Leuven. "Die kan bestraft worden met een rijverbod. Sterker, als deze zaak tot een vervolging leidt - wat een beslissing is van het parket - en de aansporing bewezen wordt geacht, dan is de politierechter verplicht om een rijverbod uit te spreken."

Stinckens ziet twee inbreuken, die in de strafmaat gecombineerd kunnen worden: "De man kan een boete krijgen en zijn auto kan verbeurd verklaard worden omdat hij hem heeft toevertrouwd aan iemand zonder rijbewijs. Hij kan een bijkomende boete krijgen en een rijverbod wegens het aanzetten tot te snel rijden. Ik spreek hier nu voorwaardelijk. De zaak moet uiteraard nog onderzocht worden. Maar hallucinant zijn die beelden zeker!"

Er is ook niet echt een klacht nodig om tot vervolging over te gaan, zegt Stinckens. "Het parket kan zelf besluiten om het filmpje op te vragen en de beelden verder te onderzoeken. Het is ook aan het parket om te beslissen of er vervolgd wordt."

Een politierechter zal in dat geval enkel over het gedrag van de man in de passagierszetel oordelen, zegt Stinckens. "Politierechters zijn namelijk niet bevoegd om te oordelen over jongeren die nog geen zestien zijn geworden. Dat is een zaak voor jeugdrechters. Ook dat zal aan het parket zijn om te oordelen of hier een jeugdrechter moet worden ingeschakeld."

Geen commentaar

De verdediging wil het onderzoek van de politie van de zone Kouter afwachten. "Mijn cliënt wenst voorlopig geen verdere commentaar te geven en meent dat het onderzoek moet uitwijzen wat er van de feiten aan is en wie wat ten laste kan worden gelegd", aldus meester Samuel Stevens, advocaat van de vader van de jongen.

Corrigeer

NIEUWS