Noord-Korea heeft ballistische raket afgevuurd

Noord-Korea heeft ballistische raket afgevuurd

Foto: REUTERS

Noord-Korea heeft vrijdag minstens één ballistische raket afgevuurd. Dit hebben Zuid-Korea en de Verenigde Staten gemeld. De lancering komt er enkele dagen nadat Pyongyang aankondigde dat leider Kim Jong-un nieuwe tests met geminiaturiseerde kernkoppen had bevolen, die zouden gemonteerd kunnen worden op ballistische raketten.

De raket vertrok vanuit Sukhon, in het zuiden van Noord-Korea, om 05.55 uur lokale tijd (21.55 uur Belgische tijd), aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De raket kwam 800 kilometer verder terecht in de zee van Japan, zonder dat Pyongyang zoals voorgeschreven de scheepvaart had verwittigd, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het voegde er op gezag van militaire bronnen aan toe dat het om een Rodong zou gaan, een raket voor de middellange afstand met een maximale reikwijdte van 1.300 kilometer. Ze kan dus heel Zuid-Korea en delen van Japan raken, en zowel een chemische als een nucleaire kop meevoeren.

Mogelijk is het projectiel vanop een mobiele lanceerinstallatie afgevuurd. Het was de eerste test met een Rodong in zowat twee jaar.

Zowat 22 minuten later heeft het Noord-Koreaanse leger vanuit hetzelfde gebied een tweede niet-geïdentificeerd vliegend ding gelanceerd dat na 17 kilometer van de radar is verdwenen. Mogelijk gaat het om een raket die in de lucht is ontploft, voordat het doel was bereikt.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde begin maart nog een nieuwe reeks sancties op tegen Noord-Korea, nadat het land in januari en februari nucleaire proeven en ballistsche rakettests had uitgevoerd. Desondanks kondigde Kim Jong-un op 10 maart nieuwe tests met ballistische raketten aan.

Ondertussen lopen de spanningen op het schiereiland nog verder op door de jaarlijkse gemeenschappelijke militaire oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die Pyongyang ziet als een provocatie. Noord-Korea liet al weten dat het zou reageren met “blinde” nucleaire aanvallen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees