“Veiligheidsdiensten moeten met gelijke wapens strijden als criminelen”

© BELGA

Mohammed Belkaid was “meer dan waarschijnlijk een geradicaliseerd iemand”. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens, die aanmoedigt dat de veiligheidsdiensten in ons land bijkomende onderzoeksmethoden krijgen. “Wapengelijkheid met de criminelen is heel belangrijk.”

Guy Stevens

Mohammed Belkaid, de 35-jarige Algerijn die dinsdag is doodgeschoten bij een huiszoeking in Vorst, was lid van ISIS en had zich bij de terreurgroep opgegeven als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag. Dat blijkt uit de gelekte fiches van ISIS-strijders .

Opgeofferd

“Het is inderdaad meer dan waarschijnlijk dat het hier gaat om een geradicaliseerd iemand”, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in De Ochtend op Radio 1. “Dat hij zich heeft opgeofferd om de twee anderen te laten ontsnappen, is eigen aan zelfmoordterroristen.”

Het onderzoek naar de uit de hand gelopen huiszoeking gaat intussen verder. “We kunnen nog niet zeggen of het om een terreurcel gaat, want die twee gevluchte mensen zijn nog niet opgespoord. Ik ga er nu nog niets over zeggen om het onderzoek nog alle kansen te geven.”

Bijkomende methoden

De ministerraad heeft donderdag heel watbijkomende onderzoeksmethoden goedgekeurd die inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen gebruiken. “Dat was echt nodig”, aldus Geens. “Er moet wapengelijkheid zijn tussen onze diensten en criminelen. Ze moeten in staat zijn om bijvoorbeeld conversaties via WhatsApp en Skype te volgen, mits toestemming van de onderzoeksrechter en respectering van de privacy natuurlijk.”

De nieuwe methoden waren al gepland van voor de aanslag bij Charlie Hebdo en de politieactie in Verviers, benadrukt Geens. “Maar ze zijn natuurlijk handig in de strijd tegen terrorisme. We kunnen ze ook toepassen in dossiers van seksuele exploitatie, mensenhandel en zwaar banditisme.”

Identificatie

Cruciaal binnen de nieuwe methoden is de privacy van de mensen. “Die blijft behouden, zoals dat eerder het geval was. Er is altijd een onderzoeksrechter of een hoofd van de inlichtingendienst nodig om groen licht te geven.”

Zo gaan onder meer conversaties via WhatsApp en Skype gevolgd kunnen worden. “We gaan een databank van stemmen aanleggen. Dat is een uitstekende manier om te beginnen met de identificatie van een dader. Ook inbreken in informatica is uitermate nodig in tijden van cybercriminaliteit, maar natuurlijk ook hier met bescherming van de privacy.”

De nieuwe methoden worden gefinancierd met de 400 miljoen die is vrijgemaakt voor de aanpak van terrorisme. “Het is heel belangrijk om onze diensten op vlak van infrastructuur en materiaal zo optimaal en modern mogelijk uit te rusten”, zegt Geens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen